Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Második forduló fog dönteni az erdőtüzekbe beleremegő bolíviai elnök sorsáról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár a regnáló baloldali elnök, Evo Morales gyűjtötte a legtöbb szavazatot a vasárnapi bolíviai elnökválasztáson, ahhoz nem tudott elegendő voksot bezsebelni, hogy elkerülje a várhatóan decemberben sorra kerülő második fordulót, amelyben a jobboldali Carlos Mesa korábbi elnökkel néz majd farkasszemet.

A választás első körében az immáron harmadik ciklusát töltő, 59 éves 84 százalékos feldolgozottságot követően Evo Morales 45,3%-nál áll, fő kihívója, Carlos Mesa pedig 38,2%-nál. Moralesnek ahhoz, hogy elkerülje a második fordulót, a szavazatok legalább 40 százalékát és 10 százalékpontnyi előnyt kellett volna gyűjteni a második jelölttel szemben, a hátralevő szavazatok azonban már aligha fogják ezt szállítani számára, még akkor sem, ha maga Morales sokat vár a maradék, főleg vidéki körzetekből származó voksoktól, és az előzetes eredmények tükrében is magabiztosan nyilatkozott.

A koreai származású lelkész, Chi Hyun Chung, harmadik helyen áll 8,7%-kal, míg őt a liberális  Óscar Ortiz szenátor, a „Bolívia nemet mond” mozgalom vezetője követi 4,4%-kal.

Egybehangzó elemzői vélemények szerint a decemberben esedékes második fordulóban Mesa fordíthat, begyűjtve az első forduló hat jelöltjére leadott szavazatokat.

A Movimiento al Socialismo(MAS) nevű párt (Mozgalom a Szocializmusért) élén álló Evo Morales pedig negyedik elnöki mandátumáért futott neki a mostani elnökválasztásnak. Moralest 2005-ben választották meg először elnöknek, majd 2009-ben másodszor. Első elnöksége alatt új alkotmányt vezetett be, ami kikötötte, hogy legfeljebb két egymást követő ciklusban lehet valaki elnök. Ennek ellenére az Alkotmánybíróság 2013-ban úgy döntött, mivel az alkotmány még nem lépett életbe Morales első megválasztásakor, ezért 2014-ben ismét indulhat az elnökségért. Moralest harmadszorra is megválasztották, majd az Alkotmánybíróság 2017-ben eltörölte a maximális elnöki ciklusokra vonatkozó kitételt az alkotmányból.

A vasárnapi választást megelőzően Morales és Carlos Mesa között meglehetősen szorossá vált a verseny ami nem kis részben annak is volt köszönhető, hogy néhány hete több százezren tüntettek Morales klímapolitikája a történelmi méretű erdőtüzek következtében, amelyek miatt négymillió hektárnyi föld pusztult el az országban.

Környezetvédő aktivisták és az elnök kritikusai szerint ugyanis részben – a klímakatasztrófa hatásai mellett – az okozta a korábbiakhoz képest sokkal súlyosabb tüzeket, hogy Morales elfogadott egy olyan törvényt, amely lehetővé tette, hogy a gazdák és mezőgazdasági termelők négyszer akkora területet tisztíthassanak meg – tűz használatával – a termeléshez, mint amekkora korábban engedélyezve volt (5 hektárról 20-ra ugrott az engedélyezett terület).

(The Guardian, Reuters)