Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fél éven át tomboltak az erdőtüzek, több százezer ember vonult utcára Bolíviában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Idén nyáron sok szó esett az amazóniai esőerdőben pusztító tüzekről, főleg Brazíliával összefüggésben. Az erdőtüzek azonban nem csak ott terjedtek, hanem például a szomszédos Bolíviában is, ahol az „élő emlékezet legszörnyűbb tüzeit” kellett a lakosságnak átvészelnie.

A tüzek május óta folyamatosan tartanak, azóta körülbelül négymillió hektárnyi föld pusztult el az országban. Az év eleje óta kitört összes erdőtűz szeptember végéig 5 millió hektárnyi erdőt és szavannát pusztított el.

Október elején végre megkönnyebbülést hozott az esőzés, ami az erdőtüzek nagy részét eloltotta – bár az még nem egyértelmű, hogy mindenhol eloltotta-e, illetve, hogy nem ütnek-e ki újra a tüzek.

A bolíviai La Opinion által közzétett videó, amin tűzoltók ujjonganak az eső miatt, jól mutatja, mekkora megkönnyebbülést hozott az időjárás változása:

Bolívia keleti területeit, Santa Cruz tartományt érintette a tűz a legsúlyosabban, az itteni lakosok hónapok óta kérik arra az elnököt, Evo Moralest, hogy hirdessen nemzeti vészhelyzetet. Ezt azonban az elnök arra hivatkozva utasította el, hogy a vészhelyzet kihirdetése lehetőséget teremtene más országoknak, hogy befolyásolni próbálják Bolívia szuverén működését.

Október 20-án elnökválasztás lesz Bolíviában, a baloldali Evo Morales pedig negyedik elnöki mandátumáért kampányol. Moralest 2005-ben választották meg először elnöknek, majd 2009-ben másodszor. Első elnöksége alatt új alkotmányt vezetett be, ami kikötötte, hogy legfeljebb két egymást követő ciklusban lehet valaki elnök. Ennek ellenére az Alkotmánybíróság 2013-ban úgy döntött, mivel az alkotmány még nem lépett életbe Morales első megválasztásakor, ezért 2014-ben ismét indulhat az elnökségért. Moralest harmadszorra is megválasztották, majd az Alkotmánybíróság 2017-ben eltörölte a maximális elnöki ciklusokra vonatkozó kitételt az alkotmányból.

A jelenlegi választáson Morales és az ellenzéki Carlos Mesa között meglehetősen szoros a verseny, és ezen valószínűleg nem segít, hogy

több százezren tüntettek Morales klímapolitikája ellen a rettenetes erdőtüzek következtében előző pénteken.

A gazdag bolíviai iparvárosban, Santa Cruzban a szervezők szerint másfélmillió ember ment ki az utcára – bár a Reuters helyszíni tudósítója szerint a tüntető tömeg közelebb volt a 350 ezerhez.

Az alábbi videón látható a tüntető tömeg mérete:

A Morales klímapolitikájával elégedetlen tüntetők arra szólították fel a bolíviai állampolgárokat, hogy október 20-án „büntessék meg” a jelenlegi elnököt azért, ami történt az ország erdőivel.

Környezetvédő aktivisták és az elnök kritikusai szerint ugyanis részben – a klímakatasztrófa hatásai mellett – az okozta a korábbiakhoz képest sokkal súlyosabb tüzeket, hogy Morales elfogadott egy olyan törvényt, amely lehetővé tette, hogy a gazdák és mezőgazdasági termelők négyszer akkora területet tisztíthassanak meg a termeléshez, mint amekkora korábban engedélyezve volt (5 hektárról 20-ra ugrott az engedélyezett terület). A tisztításhoz pedig általában tüzet használtak.

Ennek eredményeképp még a védelmi miniszter, Javier Zabaleta is arról panaszkodott, hogy minden erőfeszítés ellenére képtelenség eloltani a tüzet, mivel ahol eloltják, ott „szabotőrök” jelennek meg, akik újra meggyújtják.

Az októberi esők nagy megkönnyebbülést hoztak a Santa Cruz-i tartomány lakóinak, az viszont kérdéses marad, hogy túléli-e Morales elnöksége a többhónapos pusztítást.