Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fél éven át tomboltak az erdőtüzek, több százezer ember vonult utcára Bolíviában

Idén nyáron sok szó esett az amazóniai esőerdőben pusztító tüzekről, főleg Brazíliával összefüggésben. Az erdőtüzek azonban nem csak ott terjedtek, hanem például a szomszédos Bolíviában is, ahol az „élő emlékezet legszörnyűbb tüzeit” kellett a lakosságnak átvészelnie.

A tüzek május óta folyamatosan tartanak, azóta körülbelül négymillió hektárnyi föld pusztult el az országban. Az év eleje óta kitört összes erdőtűz szeptember végéig 5 millió hektárnyi erdőt és szavannát pusztított el.

Október elején végre megkönnyebbülést hozott az esőzés, ami az erdőtüzek nagy részét eloltotta – bár az még nem egyértelmű, hogy mindenhol eloltotta-e, illetve, hogy nem ütnek-e ki újra a tüzek.

A bolíviai La Opinion által közzétett videó, amin tűzoltók ujjonganak az eső miatt, jól mutatja, mekkora megkönnyebbülést hozott az időjárás változása:

Bolívia keleti területeit, Santa Cruz tartományt érintette a tűz a legsúlyosabban, az itteni lakosok hónapok óta kérik arra az elnököt, Evo Moralest, hogy hirdessen nemzeti vészhelyzetet. Ezt azonban az elnök arra hivatkozva utasította el, hogy a vészhelyzet kihirdetése lehetőséget teremtene más országoknak, hogy befolyásolni próbálják Bolívia szuverén működését.

Október 20-án elnökválasztás lesz Bolíviában, a baloldali Evo Morales pedig negyedik elnöki mandátumáért kampányol. Moralest 2005-ben választották meg először elnöknek, majd 2009-ben másodszor. Első elnöksége alatt új alkotmányt vezetett be, ami kikötötte, hogy legfeljebb két egymást követő ciklusban lehet valaki elnök. Ennek ellenére az Alkotmánybíróság 2013-ban úgy döntött, mivel az alkotmány még nem lépett életbe Morales első megválasztásakor, ezért 2014-ben ismét indulhat az elnökségért. Moralest harmadszorra is megválasztották, majd az Alkotmánybíróság 2017-ben eltörölte a maximális elnöki ciklusokra vonatkozó kitételt az alkotmányból.

A jelenlegi választáson Morales és az ellenzéki Carlos Mesa között meglehetősen szoros a verseny, és ezen valószínűleg nem segít, hogy

több százezren tüntettek Morales klímapolitikája ellen a rettenetes erdőtüzek következtében előző pénteken.

A gazdag bolíviai iparvárosban, Santa Cruzban a szervezők szerint másfélmillió ember ment ki az utcára – bár a Reuters helyszíni tudósítója szerint a tüntető tömeg közelebb volt a 350 ezerhez.

Az alábbi videón látható a tüntető tömeg mérete:

A Morales klímapolitikájával elégedetlen tüntetők arra szólították fel a bolíviai állampolgárokat, hogy október 20-án „büntessék meg” a jelenlegi elnököt azért, ami történt az ország erdőivel.

Környezetvédő aktivisták és az elnök kritikusai szerint ugyanis részben – a klímakatasztrófa hatásai mellett – az okozta a korábbiakhoz képest sokkal súlyosabb tüzeket, hogy Morales elfogadott egy olyan törvényt, amely lehetővé tette, hogy a gazdák és mezőgazdasági termelők négyszer akkora területet tisztíthassanak meg a termeléshez, mint amekkora korábban engedélyezve volt (5 hektárról 20-ra ugrott az engedélyezett terület). A tisztításhoz pedig általában tüzet használtak.

Ennek eredményeképp még a védelmi miniszter, Javier Zabaleta is arról panaszkodott, hogy minden erőfeszítés ellenére képtelenség eloltani a tüzet, mivel ahol eloltják, ott „szabotőrök” jelennek meg, akik újra meggyújtják.

Az októberi esők nagy megkönnyebbülést hoztak a Santa Cruz-i tartomány lakóinak, az viszont kérdéses marad, hogy túléli-e Morales elnöksége a többhónapos pusztítást.