Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Iránban már több mint 100 halálos áldozatot követeltek a tüntetések

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Amnesty International jelentései alapján az Iránban múlt péntek óta tartó kormányellenes tüntetéseknek már több mint 100 halálos áldozata van. Több, mint 20 különböző városból számolnak be áldozatokról és több mint 1000 embert tartóztattak le a kezdetben az üzemanyagárak emelkedése ellen kirobbant megmozdulásokon.

Mint, ahogy már korábban írtuk, a tiltakozást a korábbi benzin-fejadagok drasztikus csökkentése és a benzin árának 10.000 riálról 15.000 riálra való megemelése robbantotta ki. Múlt pénteken kezdetben Teheránban, majd több nagyvárosban is utakat zártak le a tüntetők.

Viszonylag gyorsan egyértelművé vált, hogy a tüntetők általános elégedetlenségüknek adnak hangot. Több bankot és benzinkutat is felgyújtottak a folyamatos gazdasági megszorítások ellen tiltakozva. Irán a világ egyik legnagyobb olajtermelője, de az ország atomprogramja miatt bevezetett gazdasági szankciók csak korlátozottan teszik lehetővé az exportot, melyek elkerülhetetlenné tették a további megszorításokat.

Iránban az autó az egyik legfontosabb közlekedési eszköz még az elszegényedett alsó-középosztály számára is, akik ekkora mértékű áremelések mellett már nem tudják megengedni maguknak az üzemanyagot, amellyel még jobban kiszorulnak a termelésből és a munkaerőpiacról.

Az elmúlt héten a tüntető tömeg már több tízezresre duzzadt. A hatóságok a tüntetések visszaszorításának érdekében folyamatosan korlátozzák az internet-hozzáférést. A Forradalmi Gárda további kemény fellépést helyezett kilátásba.

A szemtanúk beszámolói és videók is bizonyítják, hogy az iráni rendőrség többször is figyelmeztetés nélkül vetett be éles lőszert. Az Amnesty International jogásza, Raha Bahreini arról számolt be, hogy orvlövészek háztetőkről lőnek a tüntető tömegbe és egy alkalommal biztosan helikopterekről is lőtték a civileket.

Rupert Colville az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője aggasztónak nevezte a nemzetközi normák megsértését. Közben az iráni állami televízió több ezres kormánypárti tüntetésekről számol be és az állam ellenségeinek és külföldi ügynökök mozgolódásáról beszélnek, miközben nyíltan halálos ítéletet követelnek a kormányellenes tüntetőkkel szemben.

Fontos látnunk, hogy alig több mint egy hónapja törtek ki a kormány gazdasági és szociális megszorításaival szemben tüntetések hasonlóan Iránhoz, mind Irakban, mind Libanonban.

Ki kell emelni, hogy Irakban szintén a radikálisan iszlamista kormánnyal szemben vonulnak tömegek az utcára. Iránhoz hasonlóan Irakban is folyamatosak a halálos áldozatok és a karhatalom nem mutat semmiféle meghátrálást.

Felvetődik hát a kérdés, hogy most igazából a radikális iszlamista kormányzás bukását látjuk-e vagy csupán egy regionális válságot.

Címlapkép: Anthony M Roberto/Twitter