Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony és Pokorni a fogaskerekű meghosszabbításával óvná meg az autósforgalomtól a Normafát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közösen kezdeményezi a tervek szerint a főpolgármester és a XII. kerületi polgármester a kormánynál, hogy a fővárosi közfejlesztési tanács tűzze napirendjére a fogaskerekű felújítását, valamint meghosszabbítását Normafáig.

Karácsony Gergely és Pokorni Zoltán hétfő délután nyilatkozott erről újságíróknak, miután a Normafán kialakítandó parkoló ügyében egyeztetett a helyszínen.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) közölte: kidolgoztak egy kisebb parkolóra vonatkozó kompromisszumos tervet, ezt megvizsgálja a főváros, majd a jövő héten folytatják az egyeztetést az ügyben.

Egyetértenek a főpolgármesterrel abban, hogy megszüntessék a természetvédelmi területen a busz- és gépkocsiforgalmat, a védett övezetben lévő erdőterületről kihozzák a parkolót és a buszvégállomást, továbbá, hogy az új parkoló ne legyen nagyobb befogadóképességű a mostaninál – ismertette.

Pokorni Zoltán azt mondta, szerinte a parkoló jelenlegi kapacitását a fogaskerekű meghosszabbított vonalának átadásáig meg kell őrizni.

Ugyancsak egyetértettek a Libegő felújításának szükségességében – folytatta -, hogy ne csupán szórakoztató látványosság legyen, hanem valóban kötöttpályás tömegközlekedési eszközzé váljon, érdemi forgalmat bonyolíthasson le – jelezte.

Karácsony Gergely elmondta: a polgármester által ismertetett elvek kiindulópontjai lehetnek a kompromisszumnak, ugyanakkor ő új parkolóhelyek kialakítása miatt egyáltalán nem vágatna ki fákat.

Hangsúlyozta: lehetőséget kell biztosítani a közösségi közlekedés minél jobb kihasználására, a mostani helyzeten pedig a fogaskerekű meghosszabbításával lehetne javítani.

A főpolgármester közölte: tanulmányozzák a kerület kompromisszumos tervét, majd kialakítják szakmai álláspontjukat.

Az ügye előzményeként november 8-án derült ki, hogy Normafához tervezett parkoló elképzelései szerint több mint 200 fát kellene kivágni, ráadásul a kivitelezőt az eredeti információk szerint az erdőből eltávolított fák pótlására sem kötelezték volna.

Az érintett, mintegy 2500 négyzetméteres erdőterületet jelenleg juharfák, vadalmafák, kőrisek és madárcseresznyefák, tehát csupa a Budai-hegységben őshonos fafaj borítják, ezek közül esett volna az eredeti tervnek áldozatul számos fa.

Az aHang és a Védegylet tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett, a petíciót 18 ezren írták alá, ezzel a támogatással a hátuk mögött pedig tárgyalni kezdtek Pokornival. A civilek múlt pénteken jelentették be, hogy megállapodásra jutottak, a XII. kerület vezetése ígéretet tett, hogy újratervezi a parkolót és a 20 centiméternél nagyobb átmérőjű fákat nem vágják ki.

A mostani megállapodás Karácsony és Pokorni között egy újabb lépés a Normafa természeti környezetének megóvása felé: ugyanis amennyiben jobb tömegközlekedési lehetőségek lennének, alapból nem lenne szükség nagy autósforgalmat kiszolgáló parkolókra.

(MTI / Mérce)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton