Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kell a hely parkolóra, szóval gyorsan kivágnak több, mint kétszáz fát a Normafán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több, mint kétszáz fát terveznek kivágni a Normafánál – mindezt azért, hogy megépülhessen egy új parkoló. A Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya 220 darab fa, többségében magas kőris és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a XII. kerületi Önkormányzatnak, arra azonban már nem kötelezték őket, hogy a fákat pótolják, írja a 24.hu.

A kormányhivatal a fák kivágásának végső határidejét 2020. február 28-ában állapította meg; az érintett, 2300 négyzetméteres területen a magas kőrisek mellett vadalmafák, mezei juharok és madárcseresznyefák magasodnak.

A határozat pedig pontosabban így szól:

„A kivágott fák pótlása nem szükséges, de a létesülő parkoló zöldfelületének kialakítása során a termőhelynek megfelelő, a kistájban természetesen előforduló, őshonos fajokat kell alkalmazni.”

A parkoló a Normafa kapuja projekt keretében valósul meg – amelynek történetében nem a mostani, fakivágós történet az első, ami kiveri a biztosítékot.

A 24 megkeresésére a XII. kerület önkormányzata azt válaszolta: a Normafa rehabilitációjának fontos része, hogy a hétvégenként odajárók autóikkal ne a járdán, természetvédelmi területen parkoljanak szabálytalanul.

„A cél, hogy a látogatók kisebb része parkoljon a hegyen, ezért a Normafa Síháznál, a védett erdőterületen lévő parkolót és a buszfordulót megszüntetjük, és visszaadjuk ezt a területet a turistáknak és a természetnek.”

A válaszukból az is kiderül: az érintett terület besorolása szerint nem erdő, hanem közelekedési terület, amelynek egy része egyébként is parkolóként üzemel.

A lap a Normafa – Természetesen természetvédő csoport egyik tagját, Sipos Pétert is felkereste, aki szerint a parkoló kialakításakor mindössze csak látszategyeztetés történt a helyi civilekkel: megkérdezték őket ugyan, ám a fontos részletek csak nehézkesen, sokkal később derültek ki, amikor már gyakorlatilag semmit sem tudtak tenni. Sipos szerint a már meglévő parkoló bővítése az erdő kárára értelmetlen, ráadásul a közeli Hotel Olimpia területén parkot alakítanak ki,

így most az a helyzet állt elő, hogy egy bontási területet parkosítanak, míg egy fás területen parkolót építenek.