Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sikert értek el a civilek, Pokorniék újratervezik a parkolót a Normafán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 21.15: Cikkünkre reagálva Budapest XII. kerületének önkormányzata megerősítette, hogy a tervek átírása értelmében a 20 cm átmérőjű fák mindegyikét meg fogják kímélni, ugyanakkor cáfolták a cikk azon állítását, hogy  „egyetlen fát sem vágnának ki a parkolóhelyek nyerése érdekében”, ezt ugyanis az önkormányzat szerint nem állították.

A holnap délelőtt 10 órára szervezett demonstrációt szervező Párbeszéd párt ugyanakkor az esemény oldalán bejelentette, a tüntetést így is megtartják, ellenzéki politikusok részvételével.

Siket érhettek el a civilek, miután Pokorni Zoltán, a Fidesz 12. kerületi polgármestere közös találkozójukon ígéretet tett az aHang és a Védegylet képviselőjének arra, az önkormányzat újratervezi a Normafán kialakítandó nagy parkoló tervét úgy, hogy a 20 cm átmérőnél nagyobb fákat mind megkímélik, a 15-20 cm átmérőjűeknél pedig igyekeznek minél többet megkímélni.

Az aHang petíciós platformján a korábban megjelent, sok fa kivágásával járó normafai terv ellen pár nap alatt 18 ezer, tiltakozó aláírás gyűlt össze, ezt a petíciót pedig már el is juttatták a hegyvidéki önkormányzathoz.

Az aHang közleményében úgy fogalmaz:

„a tervezettnél kevesebb parkolóhely lesz és – ahogy a polgármester fogalmazott – nem egy szabályos, hanem egy „amőbaszerű” parkoló lesz árnyékot adó fákkal. A lényeg tehát, hogy nem fog nőni a parkolóhelyek száma fakivágások árán.”

Később Pokorni ehhez az egyeztetésen a közlemény beszámolója szerint azt is hozzátette, nem újabb „gigaparkoló” szerepelt az eredeti tervekben sem, csupán „meglévő parkolókat kívántak összevonni” azért, hogy a vadparkolás jelensége ellen fellépjenek.

November 8-án derült ki, hogy az eredeti tervek szerint a parkoló kialakításához több mint 200 fát kellene kivágni, ráadásul a kivitelezőt a 24.hu eredeti információi szerint az erdőből eltávolított fák pótlására sem kötelezték volna.

Az érintett, mintegy 2500 négyzetméteres erdőterületet jelenleg juharfák, vadalmafák, kőrisek és madárcseresznyefák, tehát csupa a Budai-hegységben őshonos fafaj borítják, ezek közül esett volna az eredeti tervnek áldozatul számos fa.

A Normafa-Természetesen természetvédő csoport a hír nyilvánosságra kerülése után demonstrációt is hirdetett szombatra a helyszínre, arról azonban még nem tudunk, hogy ennek végül, a polgármesteri hátraarc miatt mi lesz majd a sorsa.