Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem győzelem arról beszélni, a Normafa erdő vagy park” – ellenzékiek tüntettek a XII. kerületi fakivágások ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Védjük meg a Normafát” címmel szervezett ma reggelre a Párbeszéd tüntetést, hogy ezzel is tiltakozzanak a XII. kerület „esztelen elképzelése” ellen, miszerint több, mint kétszát fát terveznek kivágni a Normafánál, hogy a helyükön egy parkolót hozhassanak létre.

Az estről még a hónap elején mi is beszámoltunk: a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya 220 darab fa, többségében magas kőris és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a XII. kerületi Önkormányzatnak, arra azonban már nem kötelezték őket, hogy a fákat pótolják. A kormányhivatal a fák kivágásának végső határidejét akkor 2020. február 28-ában állapította meg.

A legújabb fejlemények szerint a helyi civilek sikert értek el az önkormányzattal szemben, ugyanis Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere

ígéretet tett az aHang és a Védegylet képviselőjének arra, az önkormányzat újratervezi a Normafán kialakítandó nagy parkoló tervét úgy, hogy a 20 cm átmérőnél nagyobb fákat mind megkímélik, a 15-20 cm átmérőjűeknél pedig igyekeznek minél többet megkímélni.

A Párbeszéd ennek ellenére a mai napon megtartotta a demonstrációt, amelyen több ellenzéki politikus is felszólalt, köztük Szabó Tímea és Barabás Richárd is.

Szabó Tímea beszédét azzal kezdte, hogy a civilek hiába kaptak Pokornitól ígéretet, ez még nem a győzelem. Az ugyanis, hogy csak egy bizonyos méret felett vágnak ki fákat, nem jelent semmit;

illetve önmagában már az, hogy a klímaváltozás éveiben még mindig kérdés, ki lehet-e vágni fákat, szükséges-e ennyi parkolót építeni, azt mutatja: még mindig rossz úton járunk.

„Az nem győzelem, hogy arról beszélünk, a Normafa erdő vagy park”

-tette hozzá.

Barabás Richárd arról beszélt: társadalmilag túl kell lépnünk azon az elképzelésen, hogy a dolgokat csak úgy ide-oda pakolgathatjuk. A természet rendszerében ugyanis élőlények élnek együtt, egy dologról viszont sosem szabad elfeledkeznünk: ennek mi is részesei vagyunk.

Vadász Gábor, a XII. kerületi Momentum elnökségének tagja azzal kezdte: nagyon örül, hogy Pokorni Zoltán hajlandó volt tárgyalni a civilekkel, mert ez azt jelenti, hogy

végre kihallotta a Normafa szóból azt a részt, hogy „fa”.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy Karácsony Gergely ígéretéhez híven, főpolgármesterré választása után klímavészhelyzetet hirdetett, ami ellen a legegyszerűbben fákkal lehet szembeszállni; ezért ők Kerpel-Fronius Gáborral együtt mindent meg fognak tenni, hogy Budapest legfontosabb zöldfelületeit megőrizhessék.

A beszédeket teljes egészében itt lehet meghallgatni:

Frissítés: 20:16

A XII. kerületi önkormányzat közleményben reagált az ellenzéki tüntetésre, ezt változtatás nélkül közöljük:

„A mai, Normafán lezajlott ellenzéki tüntetés kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat álláspontja a következő. Továbbra is nyitottak vagyunk minden józan, tárgyszerű vélemény meghallgatására, ami a Normafa rendbetételéről szól, bárkitől is érkezik. Pokorni Zoltán polgármester többször is hangsúlyozta, hogy hajlandó tovább finomítani a korábbi elképzeléseket, amelyek egyébként eddig is az erdő megóvását célozták. Ezért szerepel a tervek között, hogy a jelenlegi, erdőterület besorolású övezetben levő parkoló és a szintén a környezetet károsító buszforduló a Normafa gerinctől távolabb kerüljön. Pokorni Zoltán hétfőn találkozik Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy egyeztessenek az áthelyezendő parkolóról és a Fogaskerekű meghosszabbításáról. A Fogas teljes megújításának és meghosszabbításának tervén a Hegyvidéki Önkormányzat már évek óta dolgozik. A tervek elkészültek, a több mint száz szükséges engedély nagy része megvan, forrást kell találni, amiben az önkormányzat számít a fővárosi vezetés támogatására. A szombati tüntetés ismét arról győzte meg a Normafa megóvása, rendbetétele iránt elkötelezetteket, hogy a pártpolitikai acsarkodásnak nincs helye a Normafán, és bízunk benne, hogy ez nem fog folytatódni, hiszen mindannyiunk közös érdeke a Normafa rendbetétele, a természet megóvása.”

Címlapkép: Fotó: Mérce