Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány felrúgta a korábbi megállapodást Karácsony szerint

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután a kormány több olyan törvénymódosítást is beterjesztett, melyek komoly hatással lehetnek az önkormányzatok, így a budapesti kerületek és a főváros működésére, az Index megkérdezte Karácsony Gergely főpolgármestert és több kerület polgármesterét, hogy értékelik a tervezeteket.

Karácsony szerint a módosításokkal Orbán és a kormány felrúgta a korábbi, még a Tarlós-érában született megállapodást, miszerint a kormány nem hoz úgy a fővárost érintő döntéseket, hogy azokat korábban ne tárgyalná meg a fővárossal.

Pedig a miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, a megállapodás továbbra is érvényben van. Karácsony ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

„Ha itt ez a megállapodás sérül, akkor kérdés, hogy egyáltalán mi marad meg belőle.”

Kitért arra is, hogy a miniszterelnök adott szava fontos, és habár nem akar se naiv, se álnaiv lenni, a végsőkig igyekszik elkerülni, hogy háborús helyzetbe sodródjon a főváros és a kormány.

A főpolgármester ezért a javaslatok visszavonására szólította fel a kormányt. Arról a javaslatról, mely szerint az önkormányzatoknak elsősorban a közösségi közlekedést kellene finanszíroznia a befolyó iparűzési adóról, úgy nyilatkozott,

„Budapesten jelenleg úgy néz ki a közösségi közlekedés finanszírozása, hogy a források túlnyomó többségét a főváros állja és a főváros legfontosabb bevételi forrása az iparűzési adó, de az önkormányzat nem tudja megcímkézni sem a bevételeit, sem a kiadásait. Nem tudom azt mondani, hogy egy bizonyos bevételt egy bizonyos kiadási sorra teszek. Ez költségvetésileg értelmezhetetlen”. A témánál maradva elmondta, „nem fogunk kevesebbet költeni a közösségi közlekedésre annál, mint amennyit az előző években a főváros erre költött. De ehhez köszönjük szépen, nem szorulunk a parlament és a kormány jogszabállyal meghatározott iránymutatására.”

A javaslatok között szerepel az is, hogy 2020 márciusától a járásközpont városok jegyzőitől a kormányhivatalokhoz kerülnének a megmaradt építési igazgatással kapcsolatos feladatok, magyarán az Index szerint

az önkormányzatok nem dönthetnek afelől, hogy mi épül a településeken, csak az, hogy hogy néznek ki.

Ez Pikó András józsefvárosi polgármester szerint szakmailag teljesen indokolatlan, és a kormányt is koptatni fogja. Pikó szerint az önkormányzat így nem fog tudni segíteni a lakóknak jogsérelem kezelésében, és az önkormányzatoknak nem lesz beleszólásuk abba, mi épül a területükön.

A módosítások a polgármester szerint háborút jelentenek, és a kormányon lévők

„nem tudnak kijönni abból a trackből, amiben benne vannak tíz éve”,

és nem bírnak váltani az einstand-politikáról.

Hasonlóan gondolkodik Őrsi Gergely II. kerületi polgármester is, aki az iparűzési adó közösségi közlekedésre fordítandóságáról elmondta, ez konfliktusokat okozhat a főváros és a kerületek között, mert míg eddig a főváros támogatta a kerületeket, elképzelhető, hogy a későbbiekben ez fordítva lesz.

V. Naszályi Márta, a Várnegyed polgármestere is osztja a gondolatok többségét, emellett kifejtette, hogy az építési igazgatásnak véleménye szerint teljes mértékben az önkormányzatoknál a helye.

Gulyás Gergely miniszterben is hasonló gondolatok fogalmazódtak meg, épp csak úgy gondolja, hogy az egy hely, ahol az építési igazgatási ügyek vannak, az a kormány kell, hogy legyen – ugyanakkor megnyugtatott mindenkit, hogy a kormánynak nem áll szándékában megszüntetni a BKV finanszírozását.

via Index
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán