Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

9 embert elfogott a rendőrség az Auróra szivárványos zászlójának elégetése ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nyolc férfit és egy nőt fogott el a rendőrség tegnap, és társtettesként, csoportosan elkövetett garázdaság bűntett, illetve szintén társtettesként elkövetett rongálás vétség gyanúja miatt hallgatott ki gyanúsítottként az Auróra közösségi háznál történt október 23-ai szivárványos zászló elégetésével kapcsolatban – közölte a police.hu

Mint az ismeretes, október 23-án délután kettőkor körülbelül 50-60 ember jelent meg a közösségi ház előtt, akik vélhetően a Mi Hazánk megemlékezéséről tartottak hazafelé. Út közben viszont megálltak egy kis időre az Auróra utcában, leszedték az épületről a szivárványos Pride-zászlót, felgyújtották, a falára pedig a Légió Hungária nevét stencilezték.

a szivárványos zászló maradványai

Akkor Pikó András, Józsefváros polgármestere azt mondta: mélységesen elítéli az atrocitást, szolidaritását fejezi ki a hellyel, illetve megerősített védelmet ígér az Aurórának.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a rendőrség tegnap házkutatást tartott a Légió Hungária tagjainál, akiktől tárgyakat is lefoglalt, melyek közt telefonok, adathordozók, szervezeti ruhadarabok, tagsági kártyák, propagandamatricák szerepeltek; a Légió szerint a házkutatásnak köze lehetett az október 23-án, az Auróra Közösségi háznál történt akciójukhoz.

A több civil szervezetnek és baloldali értékrendű programnak otthont adó Aurórát egyébként az elmúlt hónapokban nemcsak szélsőjobboldali csoportok támadásai érték, hanem a korábban Kocsis Máté, illetve Sára Botond vezette önkormányzat is folyamatos háborúban állt vele.

Az Auróra működési engedélyét augusztusban elvette az önkormányzat, az erről szóló határozatot a közigazgatási bíróságon támadták meg, a hely jelenleg a tárgyalásig tartó jogvédelem alapján tud nyitva tartani.

Ezt a nyilatkozatot 2018 nyarán eljuttatták a jegyzőhöz, azóta azonban bármikor szerették volna kikérni, nem kapták kézhez. Ahogy azt mi is folyamatosan nyomon követtük, az önkormányzat különböző indokokra hivatkozva próbálta bezáratni a közösségi házat, és úgy tűnik, még az is belefért, hogy a nyitvatartási engedélyező nyilatkozatot eltüntessék.

Mint az Auróra Facebook-oldalán írják,

„A Nyilatkozat 2018 augusztus óta tényleg az önkormányzatnál van. A korábbi iratbetekintéseken nem kaptuk meg, de most többedszeri próbálkozásra az általunk beküldött levél tértivevényének azonosítószáma alapján ügyfélként kikértük, és sikerült megtalálni. Álláspontunk szerint az iktatott Nyilatkozat egyértelmű bizonyíték a visszaélésre, és azt is megmutatja, hogy ez az ügy sokkal inkább az önkormányzat működéséről szól, mint az Auróra engedélyéről. Szerintünk jól látható, hogy hatóságok politikai szándék által vezérelve dolgoztak, és az intézkedések szépen felfűzhetőek ugyanarra a szálra a 2017-es razziától kezdődően a nyitvatartásunk korlátozásán át a bezárató határozatig.”

Az Auróra működtetőinek Kocsis Máté, majd Sára Botond polgármestersége alatt folyamatos politikai nyomás alatt kellett dolgozniuk, most pedig az a furcsa helyzet állt elő, hogy a korábban megkezdett pereskedés az általuk is támogatott Pikó András vezette önkormányzatra hagyományozódott.

Most azonban sokkal bizakodóbban néznek a jövőbe: a hely fennmaradása körüli korábbi bizonytalanság enyhülni látszik. Mint írják,

„mostantól nem kell tartanunk az önkormányzat visszaéléseitől, így végre számos fejlesztést és új projektet tervezhetünk, valamint továbbra is ki fogunk járni minden lehetséges utat, ami bizonyítja az igazunkat.”

Címlapkép: MTI/Mónus Márton