Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

November 30-án vonulnának utcára a tanárok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több mint egy éve próbálja a Pedagógusok Szakszervezete elfogadtatni ötpontos követelési listájukat, sikertelenül. Amennyiben a kormány november 22-éig nem enged, november 30-ára tüntetést, majd januárra akár sztrájkot is hirdet a szakszervezet.

A PSZ információi szerint hamarosan a kormány elé kerül az óraszámcsökkentésre és béremelésre vonatkozó javaslatuk – november 22-én már arról üléseznek, hogy elfogadják-e a kormány döntését. Az óraszámcsökkentés és a béremelés mellett a bérek vetítési alapjának mindenkori minimálbérhez való igazítását, a többletterhek csökkentését és kiszámítható jogalkotást akarnak.

A pedagógusok bére nemzetközi összehasonlításban is megalázóan alacsony, munkaterhük ugyanakkor az Európai Unióban az egyik legmagasabb. Éves szinten 45 órát helyettesítenek ingyen, emellett hetente 5 órát úgy dolgoznak, hogy azt nem tudják elszámolni – ilyen például a gyermekek étkeztetése és felügyelete.

A közoktatásban évek óta meglévő gondok mellett nagy port kavart az utóbbi időben az új szakképzési törvényjavaslat, illetve annak különböző részletei. A PSZ ellenzi, hogy a szakképzésben oktatók elveszítsék közalkalmazotti státuszukat, illetve tegnap Hollik István KDNP-s képviselő nyújtott be egy olyan módosító javaslatot a törvényhez, ami a szülőktől vonna meg különféle, a gyerekük után járó juttatásokat, amennyiben a gyerek nem tanul tovább 18 éves koráig, vagy egy részszakma megszerzéséig.

Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke korábban elmondta, hogy

ha azt akarják, hogy legyenek pedagógusok, akik biztosítják a minőségi oktatást, azt csakis a pedagóguspálya presztízsének emelésével lehet elérni – méghozzá záros határidőn belül.

A szakszervezet elnöke kijelentette, nem tartható, hogy a diplomásbéreknél 38 százalékkal alacsonyabb a magyar pedagógusok bére, és az sem, hogy a pályakezdők bérét ki kell egészíteni a garantált bérminimum eléréséhez. Emellett fontosnak tartják azt is kiemelni, a nevelést és oktatást segítők, illetve a technikai dolgozók évek óta szinte éhbérért látják el feladataikat.

A legutóbbi nagyobb tüntetés a közoktatás helyzete miatt augusztus végén volt. Akkor többek között a magántanulói státusz megszüntetése, a tantestület és a szülők igazgatóválasztáskor való véleményezési jogának megszűnése és az alternatív iskolák ellehetetlenítése ellen tüntettek a Kossuth téren.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton