Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetésre készülnek a pedagógusok novemberben, januárban sztrájk is jöhet

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Pedagógusok Szakszervezete ma sajtótájékoztatón jelentette be, őszre tüntetést szervez, ha pedig ezzel sem sikerül eredményt elérni, 2020 januárjára országos sztrájkot hirdet, hogy felhívják a figyelmet: az ország fejlődése és jövője a jól működő oktatási rendszertől függ.

Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke közölte, ragaszkodnak ahhoz, hogy a tárgyalások minél előbb elinduljanak, a cél pedig az, hogy ötpontos követelésük teljesüljön záros határidőn belül. Ezek között szerepel a pedagógusok, az oktatásban dolgozók bérének rendezése, a munkaterhelés csökkentése.

„Elég volt, elfogyott a türelmünk, az elégedetlenség és az elkeseredettség óriási”

– fogalmazott Szabó Zsuzsa, hozzátéve: egy évig tárgyaltak, de nem értek el eredményt, ezért döntöttek úgy, hogy akciókat hirdetnek .

A pedagógusok bére nemzetközi összehasonlításban is megalázóan alacsony, munkaterhük ugyanakkor az Európai Unióban az egyik legmagasabb. Éves szinten 45 órát helyettesítenek ingyen, emellett hetente 5 órát úgy dolgoznak, hogy azt nem tudják elszámolni (pl. gyermekek étkeztetése, felügyelete).

A Pedagógusok Szakszervezetének követelései

  • béremelés 2019 szeptemberétől
  • a pedagógus óraszámok csökkentése
  • a vetítési alap mindenkori minimálbérhez való kötése
  • a töbletterhek csökkentése
  • kiszámítható jogalkotás

A szakszervezet elnöke kijelentette, nem tartható, hogy a diplomásbéreknél 38 százalékkal alacsonyabb a magyar pedagógusok bére, és az sem, hogy a pályakezdők bérét ki kell egészíteni a garantált bérminimum eléréséhez. Emellett fontosnak tartják azt is kiemelni, a nevelést és okatást segítők, illetve a technikai dolgozók évek óta szinte éhbérért látják el feladataikat.

A szakszervezet elnöke hozzátette:

ha azt akarják, hogy legyenek pedagógusok, akik biztosítják a minőségi oktatást, azt csakis a pedagóguspálya presztízsének emelésével lehet elérni – mégohzzá záros határidőn belül.

A pedagógusok a Magyar Közoktatás Napjáig (november 22.) adtak haladékot a kormánynak, amennyiben eddig az időpontig nem teljesíti követeléseiket, országszerte utcára fognak vonulni, „de ha ez sem elég”, 2020 januárjára országos sztrájkot szerveznek. Ezzel kapcsolatban Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Mércének azt mondta,

„Egyik sem cél, mind a kettő csak egy eszköz, nagyon reméljük, hogy a kormány észhez tér, és teljesíti a pedagógusok követeléseit.”

Emellett akciósorozatot is indítanak, amellyel aktivizálni szeretnék azokat a pedagógusokat is, akik reménytelennek érzik a harcot, vagy megfélemlítették őket.

„Szeretnénk nekik megmutatni, hogy nincs mitől félniük” – mondta az alelnök.

A PSZ azt ígéri, minden akció előtt megszólítja majd a szülőket, az oktatásban érintett szakszervezetet és a szakszervezeti konföderációkat, az oktatásban jelen lévő problémák ugyanis az egész társadalmat érintik.

Totyik Tamás és Gosztonyi Gábor alelnök a tervezett tiltakozásról bővebben:

Címlapkép: MTI/Mónus Márton