Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beperlik Kövér Lászlót a sajtó munkájának ellehetetlenítése miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Beperli az Azonnali című online hírportál Kövér Lászlót, miután – ahogy arról mi is beszámoltunk –  a házelnök októberben olyan rendelkezést hozott, melynek értelmében még az eddiginél is nehezebb dolga lesz az Országházban a sajtónak – már ha szeretné érdemben végezni a munkáját.

Az újságíróknak eddig sem volt egyszerű szóra bírni a politikusokat, kamerával és mikrofonnal ugyanis már korábban is csak egy bizonyos folyosón lehetett interjút kérni az éppen arra közlekedő politikusoktól, a többi folyosón viszont legalább meg lehetett szólítani őket kamera nélkül, sőt, még hangfelvételt is lehetett készíteni a válaszaikról.

Kövér új rendelkezése azonban lényegében minden olyan helyen betiltotta a felvételkészítést, ahol annak lenne is értelme: a – mostantól szintén helyhez kötött – sajtótájékoztatókon kívül egy olyan folyosón lehet már csak forgatni, ahol politikussal nem igazán lehet találkozni. Emellett azt is kimondja, hogy – ha sikerül is megszólítani őket – a képviselők bármikor visszautasíthatják az interjúra való felkérést, illetve bármikor befejezhetik az interjút, amit az újságíróknak tiszteletben kell tartaniuk.

De nemcsak az Országházban korlátozták még tovább a sajtó mozgásterét, a Képviselői Irodaházban is egy munkavégzésre aligha alkalmas pár négyzetméteres „karámot” állítottak fel a sajtó munkatársai számára, ahol „az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával” készülhetnek innentől a nem éppen spontán anyagok.

Mint azt a Kövért beperlő Azonnali írja, a szigorított szabályokban is lehet találni kiskaput, ugyanis a parlament sajtóirodájától lehet külön engedélyt kérni az olyan helyeken való felvételkészítésre, ahol egyébként nem szabadna videózni.

A lap meg is kereste az illetékest arra hivatkozva, hogy tudósítói az új szabályozás miatt nem tudják a munkájukat végezni, ezért azt kérték, hadd videózzanak azon a néhány méteres folyosó szakaszon, ahol eddig is lehetett és hadd készítsenek hangfelvételt a parlamenti üléstermet övező folyosókon tett politikusi nyilatkozatokról.

Miután a sajtóiroda bővebb indoklás nélkül mindkét kérvényt elutasította, a lap úgy döntött, beperli az Országgyűlés Hivatalát és Kövér Lászlót.

A perben Schiffer András képviseli a lapot. A ma beadott keresetben a sajtóirodának az engedélykérelmet elutasító döntéseit támadják, amelyek az új házelnöki rendelkezés alapján születtek.

Bár a házelnöki rendelkezés nem jogszabály, ettől még be kell tartani, ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy az alkotmánynak és a törvényi követelményeknek is meg kell felelnie. A bökkenő csak az, hogy alkotmányban még szerepel a sajtószabadság, az Országgyűlésről szóló törvény pedig kimondja, hogy

„a házelnök nem állapíthat meg olyan rendelkezést, amely az Országgyűlés ülésének nyilvánosságát, a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit kizárná”.

Kövér rendelkezése épp ezt teszi.

Emellett az sem utolsó szempont, hogy a médiatörvény kifejezetten kötelezi is arra a médiaszolgáltatókat, hogy a közérdeklődésre számot tartó ügyekről kiegyensúlyozottan tájékoztassanak, illetve az állampolgároknak is joguk van tájékozódáshoz és a tájékoztatáshoz, ami szintén sérül, ha az újságírók nem végezhetik a munkájukat.

Amint lesz újabb hír a perről, mi is be fogunk számolni róla.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila