Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább korlátozzák a sajtó munkáját a parlamentben

Ez a cikk több mint 4 éves.

 

Nemsokára kezdődik a parlament őszi ülésszaka és úgy tűnik, Kövér László nem elégedett a sajtó munkájával. Szerinte túl sok lehetősége van a sajtónak kérdezni a politikusoktól, sőt még a sajtótájékoztatókat is korlátozzák, úgyhogy úgy tűnik azzal is gondja van a házelnöknek, ha a politikusok akarják tájékoztatni a sajtót.

 • Az MTI sajtószolgálatához eljuttatott közlemény szerint „az Országgyűlés őszi ülésszakának megkezdésével módosul az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezés. „
 • Az állandó sajtóbelépő ezután csak az országgyűlés ülésszaka alatt lesz érvényes, azonkívül a parlamenti tudósítóknak is napi belépőt kell váltaniuk.
 • A karzatra fotózni ezután csak a kijelölt útvonalon lehet majd felmenni.
 • A kupolacsarnoktól délre eső területen ezután csak külön engedéllyel léphetnek be a sajtó munkatársai.
 • Az Országgyűlés bizottságainak üléstermeiben interjú nem készíthető, az ülések
  résztvevőinek munkáját a média munkatársa nem zavarhatja.
 • Sajtótájékoztatót ezután csak az Országgyűlés sajtótermében, a képviselőcsoportok sajtótermeiben, valamint az Országház északi társalgójában lehet tartani.
 • Innentől kezdve tilos lesz a felvételkészítés a plenáris üléstermet körülvevő folyosón és az Országház földszinti és félemeleti folyosóin, valamennyi étteremben és büfében, az Országház épületének bejáratainál a biztonsági berendezésekkel ellátott területeken, a Hivatal szervezeti egységei számára fenntartott valamennyi területen és irodában, beleértve a gépkocsi-parkolókat, az adminisztratív irodákat és tereket, valamint minden olyan területet, ahová korlátozott a belépés, azokon a területeken, ahol egyértelmű jelzések tiltják a felvételkészítést. Tehát lényegében mindenhol.
 • Új dolog, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést. „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.”
 • A képviselők bármikor visszautasíthatják az interjúra való felkérést, illetve bármikor befejezhetik az interjút. A média munkatársának e döntést tiszteletben kell tartania.
 • A média munkatársa által végzett munkának az Országgyűlés feladat- és hatásköreinek gyakorlásával, a képviselői jogállással vagy az Országházban, illetve az Irodaházban megtartott nyilvános rendezvényekkel kell összefüggésben lennie. Ez a szabály egyébként kérdésesé teszi azt is miről lehet majd a képviselőket kérdezni.

Tehát a Fidesz tovább korlátozza a sajtó munkavégzését a magyar nép által választott Országgyűlésben. A fenti szabályok többek között azt jelentik, hogy nem lesznek többé spontán interjúk a képviselőkkel, vagy a miniszterelnökkel, illetve ha nemet mond az interjúra egy képviselő nem lehet tovább kérdezni. De a rendelet alapján kérdésessé válik, hogy milyen témák kerülhetnek egyáltalán megkérdezésre, mi az ami nem következik a képviselő jogállásból, és a képviselői irodaházban illetve a parlament bejáratánál is korlátozzák a tudósítók munkáját.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd