Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zsebkendőnyi területre zsúfolják össze az újságírókat a Képviselői Irodaházban Kövér új szabályai miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nagy visszhangot vert Kövér László legutóbbi házelnöki rendelkezése, amely tovább nehezíti azoknak az újságíróknak a munkáját, akik kérdéseket szeretnének feltenni a politikusoknak.

Míg az új szabályozás kapcsán leginkább az Országházban készített interjúk elgáncsolása foglalkoztatta a közvéleményt az utóbbi napokban, arról kevesebb szó esett, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést: „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.”

Az új parlamenti ülésszak kezdete előtt néhány órával pedig már a Képviselői Irodaházban is erősen látszanak a következményei Kövér László szigorának, a fent említett „kordonnal kijelölt hely” pedig így néz ki:

A sajtó számára kordonnal kijelölt hely. Forrás: Korózs Lajos Facebook

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője készítette a fotót az irodaház karzatáról, amelynek tanúsága szerint a sajtó számára kijelölt tizenegynéhány négyzetméteres „karám” talán elég néhány kamera- és mikrofonállvány felállítására, arról nem is beszélve, hogy az újságírók a nem éppen frontális kialakítás miatt jó eséllyel egymás sarkán fognak taposni.

Mint arról korábban írtunk, az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezés az alábbiak szerint módosult:

 • Az állandó sajtóbelépő ezután csak az országgyűlés ülésszaka alatt lesz érvényes, azonkívül a parlamenti tudósítóknak is napi belépőt kell váltaniuk.
 • A karzatra fotózni ezután csak a kijelölt útvonalon lehet majd felmenni.
 • A kupolacsarnoktól délre eső területen ezután csak külön engedéllyel léphetnek be a sajtó munkatársai.
 • Az Országgyűlés bizottságainak üléstermeiben interjú nem készíthető, az ülések
  résztvevőinek munkáját a média munkatársa nem zavarhatja.
 • Sajtótájékoztatót ezután csak az Országgyűlés sajtótermében, a képviselőcsoportok sajtótermeiben, valamint az Országház északi társalgójában lehet tartani.
 • Innentől kezdve tilos lesz a felvételkészítés a plenáris üléstermet körülvevő folyosón és az Országház földszinti és félemeleti folyosóin, valamennyi étteremben és büfében, az Országház épületének bejáratainál a biztonsági berendezésekkel ellátott területeken, a Hivatal szervezeti egységei számára fenntartott valamennyi területen és irodában, beleértve a gépkocsi-parkolókat, az adminisztratív irodákat és tereket, valamint minden olyan területet, ahová korlátozott a belépés, azokon a területeken, ahol egyértelmű jelzések tiltják a felvételkészítést. Tehát lényegében mindenhol.
 • Új dolog, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést. „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.”
 • A képviselők bármikor visszautasíthatják az interjúra való felkérést, illetve bármikor befejezhetik az interjút. A média munkatársának e döntést tiszteletben kell tartania.
 • A média munkatársa által végzett munkának az Országgyűlés feladat- és hatásköreinek gyakorlásával, a képviselői jogállással vagy az Országházban, illetve az Irodaházban megtartott nyilvános rendezvényekkel kell összefüggésben lennie. Ez a szabály egyébként kérdésesé teszi azt is miről lehet majd a képviselőket kérdezni.