Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony szomszédolt, Gyurcsány az illiberális vezérek ellen mondott beszédet Berlinben a fal lebontásának évfordulóján

Ez a cikk több mint 4 éves.

Németország a mai napon, november 9-én nagyszabású, az egész országra kiterjedő ünnepségsorozattal emlékezett meg a berlini fal lebontásának 30. évfordulójáról.

A hivatalos ünnepségen hazánkat, a visegrádi négyek többi államfője társaságában Áder János köztársasági elnök képviselte. Őket Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök hivatalos levélben, a vasfüggöny lebontásában a kelet-közép európai országok által nyújtott segítségért köszönetet mondva hívta meg, és ünnepélyes keretek között fogadta is Ádert hivatalában:

Berlin, 2019. november 9.
Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök (j) fogadja Áder János köztársasági elnököt a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepség elõtt az elnöki palotában 2019. november 9-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

Az ünnepségsorozat keretében idén magyar ellenzéki politikusok is ellátogattak a német fővárosba: Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert péntek délután fogadta kollégája Michael Müller, Berlin szociáldemokrata vezetője a harmincéves évforduló alkalmából.

Karácsony azonban nemcska Berlin, hanem Varsó, Isztambul és Prága polgármestereivel is találkozót tartott, sőt később közös csoportképre is összeállt Rafał Trzaskowski varsói, Zdeněk Hřib prágai és Ekrem İmamoğlu isztambuli városvezetővel, valamint Müllerrel, miután panelbeszélgetésen vettek részt a berlini városházán.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Ekrem İmamoğlu isztambuli, Michael Müller berlini Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai városvezetővel Berlinben, 2019 november 8-án / Fotó: Karácsony Gergely, Facebook

Később Karácsony külön partnerségi egyeztetést is folytatott prágai (kalózpárti) és varsói (az ugyancsak ellenzéki de inkább jobboldali Polgári Platformban politizáló) varsói kollégájával egy partnerségi programról.

Az ünnepségekről, és a részvételével lezajlott partnerbeszélgetésekről Karácsony csak szűkszavúan számolt be oldalán, ugyanakkor kiemelte, repülő helyett a csütörtöki, éjszakai vonattal érkezett Berlinbe, és vonattal is tért onnan vissza ma:

De Berlinben járt A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc is, igaz főleg votl miniszterelnöki minőségében, a kulturális diplomáciai tanulmányok berlini főiskolájának évfordulós ünnepségére hívták meg, stílusosan, többek között Leszek Balczerowicz, „sokkterápiás” megszorítócsomagjáról ismert volt lengyel miniszter is ugyanitt szólalt fel. De több tucat résztvevő között ott volt Valdis Zatlers volt litván elnök és Jan Vapaavuori, Helsinki polgármestere is.

Saját beszédében Gyurcsány azt hangsúlyozta, hogy

„Európa a szabadság földje marad. Akik pedig, mint az Orbán és a Salvini-félék ezzel szemben játszanak Európa történelmével, azok elkerülhetetlenül vereséget szenvednek.”


Később a pártelnök a kormánymédia cikkeire reagálva elismerte, a berlini repülőtéren visszatértében még egy sört is legurított, ez azonban szerinte jobb, mint a Borkai-féle aperolos, yachtos megoldás.

Közleményben emlékezett a 30 évvel ezelőtti eseményekre az MSZP elnöke, Tóth Bertalan is, ő a párt jogelődje, az MSZMP reformszárnyának, és az utolsó állampárti miniszterelnöknek, Németh Miklósnak, valamint külügyminiszterének, Horn Gyulának a szerepét méltatta a páneurópai piknik utáni műszaki zárbontásban, amely nyáron a berlini fal novemberi lebontását megelőzte:

„1989. november 9-én nyitotta meg a szabad nyugatra utazás lehetőségét Kelet-Németország az állampolgárai előtt. Ez a határnyitás jelentős lépés volt Németország egy évvel későbbi újraegyesítéséhez.

Büszkék lehetünk arra, hogy ezt a folyamatot mi, magyarok indítottuk el”

-fogalmazott Tóth.

Noha a keletnémetek szabad nyugatra utazását valóban először a magyar hatóságok tették lehetővé, ezt a zárat és a jelzőrendszert egyébként a Horn részvételével történt, 1989 júniusi, emlékezetes esemény előtt egy hónappal elbontották Ausztria felé, azt a protokoll-esemény miatt kis részben azonban visszaállították a határon, hogy végül Horn és Alois Mock osztrák külügyminiszter immár hivatalosan is „átvághassák”.

Közleménnyel emlékezett az LMP is a jeles évfordulóra. Kendernay János elnök és Hanák Gábor elnökségi tag közös nyilatkozatukban azt hangsúlyozták, a berlini fal 1989-es lebontása véget vetett a „huszadik század tévútjainak”.

egy totalitárius rendszernek lett vége Európában. Ez olyan morális erővel bírt, hogy lehetővé tette a békés átmenetet a demokráciába Európa keleti felében is. Tudjuk, hogy törékeny kincs a szabadság. Ezért 30 évvel a fal leomlását követően is emlékeznünk kell, hogy a demokráciáért minden nap meg kell küzdenünk. Fenntartása közös erőfeszítéssel lehetséges csak, hiszen egyetlen generáció sem kapja ajándékba ezt a szabadságot. 

A Lehet Más a Politika, Magyarország zöld pártja ezért elutasít minden olyan politikai törekvést, mely veszélyezteti Európa egységét.”

-fogalmazott a közlemény.

(MTI)

Címlapkép: Karácsony Gergely, Facebook