Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymásnak üzenget a Momentum és a DK Czeglédy Csaba megbízásának ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nyilvános Facebook-bejegyzésben ítélte el Orosz Anna újbudai alpolgármester oldalán az újbudai Momentum-képviselőcsoport azt, hogy mind az ő DK-s vezetésű kerületük, mind pedig Erzsébetváros új, DK-s polgármestere, Niedermüller Péter ügyvédi szerződést kötöttek a korábban elítélt, és börtönbüntetés után szabaduló Czeglédy Csabával.

A 11. kerületi momentumosokat azonban nem is az egyébként ellenzéki politikusok által is mindig eltúlzottnak tartott börtön-ügy, hanem éppen Czeglédy Csaba ezt megelőző MSZP-s összefonódása zavarja legjobban akkor, amikor éppen az átvilágítás lenne ügyvédi irodájának feladata.

Mint fogalmaznak:

„Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával. Ez a koalíciós városvezetés közös morális követelményeibe nem fér bele. A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány – a DK ebben az esetben nyilvánvalóan fel lenne háborodva.”

Ezen kívül Orosz Annáék azt állítják, Czeglédy megbízásáról egyáltalán nem egyeztettek velük egyik kerületben sem, sőt arról előre nem is tudtak.

„A Momentum képviselői egyik kerületben sem tudtak előre Czeglédy kiválasztásáról, a döntést polgármesteri hatáskörben, egyeztetés nélkül hozták a kerület vezetői. Sőt, még ma sem áll rendelkezésünkre egyértelmű információ a megbízás státuszával kapcsolatban.”

-állítja az egyébként Oroszon kívül négy momentumos kerületi képviselő, Bedő Dávid, Daám Alexandra, Erhardt Attila és Németh Gyöngyvér Valéria által aláírt közlemény.

A bejegyzés alatt azonban Czeglédy Csaba személyesen, kommentben írta le, hogy szerinte a Momentum összes érintettje is előre tudott az ő megbízásáról, sőt, azt is állította, hogy személyesen találkozott a szerződés előtt Erzsébetváros momentumos alpolgármesterével, Borbélyné Bárdi Zsuzsannával is, aki akkor szerinte „egy rossz szót sem szólt”.

Orosz még saját bejegyzése alatt röviden reagált is Czeglédy állításaira. Ebben továbbra is hangsúlyozta:

„Szerettük volna a nyilvánosság bevonása nélkül elintézni ezt a vitát, de mivel a megbízásról szóló döntésbe a Momentum frakcióját nem vonták be, ezért nem maradt sok választásunk, mint a nyilvánossághoz fordulás. A nyílt és átlátható kiválasztási eljárás lenne az a közös erkölcsi minimum, amelyhez tartania kellene magát minden városvezetésnek.”

Bárdi Zsuzsanna alpolgármester még egy, délelőtt a sajtóhoz eljuttatott, Orosz Annával közös közleményében ugyancsak azt állította, semmiféle egyeztetés nem történt a Momentum-frakció és Czeglédy, valamint a DK-sok között az átvilágítási szerződés előtt, és megismételte aggályait megbízásával kapcsolatban:

„Czeglédy Csabát a magyar bíróság már elítélte, és jelenleg is bírósági eljárás van ellene folyamatban. Tudjuk, hogy a DK megítélése szerint a folyamatban lévő eljárás egy koncepciós eljárás a Fidesz részéről. Arra viszont rá kell mutatnunk, hogy Czeglédy Csabát már 2010 előtt – tehát a jogállamiság fokozatos lebontását és a bírói függetlenség felszámolását célzó első fideszes intézkedéseket megelőzően – is ítélték már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt.”

A fővárosi ellenzéki együttműködésben ugyancsak résztvevő Jobbik is azok közé a pártok közé tartozik, akik elítélték a Demokratikus Koalíció lépését. Bencsik János, a párt budapesti elnöke és országgyűlési képviselője ugyancsak a közösségi médiában megerősítette, velük sem egyeztetett senki az ügyben, ráadásul Bencsik úgy véli:

„Az, hogy Gyurcsány Ferenc bizalmasa, akit már 2010 előtt (!) jogerősen elítéltek adócsalásért és magánokirat-hamisításért, újra pozícióba jut, ráadásul céges átvilágítások kapcsán, az ellenzéki együttműködés megcsúfolása.”

DK: „Ne árkokat próbáljunk ásni”

A Demokratikus Koalíció ugyancsak közleményben reagált a Momentum és a Jobbik budapesti képviselői által irányukba megfogalmazott kritikákra. A közleményben felszólítják a Momentumot arra, hogy „támogassák ők is az elszámoltatást” azzal, hogy Czeglédy Csaba irodájára bízzák a VII. és XI. kerületi önkormányzatok pénzügyi átvilágítását.

Gyurcsány Ferenc pártja továbbra is teljes mellszélességgel kiállt Czeglédy mellett,

„Czeglédy az Orbán-rendszer egyik áldozata, aki eddig több, mint száz pert nyert meg a Fidesz, a Fidesz lakájmédiája és kormánypárti politikusok ellen. Czeglédy munkáját október 13-án a szombathelyi polgárok egyéni mandátum-győzelemmel ismerték el.”

Ezenkívül a közlemény felhozza azt is, hogy az Állami Számvevőszék a múltban többször rászállt a Momentumra, sőt, múlt héten még a NAV is házkutatást tartott a párt központjában, de a DK szerint ők akkor is kiálltak a párt mellett

„mikor elnöküket, Fekete-Győr Andrást az állampárt a Kossuth téri tüntetések után vandalizmussal vádolta. Még akkor sem gondoltuk úgy, hogy fenntartásainkat kellene hangoztatnunk velük szemben, miután a pártjuknál számítógépeket foglaltak és házkutatást tartottak. Vigyázzunk egymásra!”

Czeglédy és 20 társa ellen idén februárban emeltek vádat „költségvetési csalás” gyanújával. Az ügyészség akkori közleménye szerint:

„dr. Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője a 2011. évtől kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.”

Október 24-én ugyan három munkatársát ítélték jogerősen börtönre az ügyben, Czeglédy Csaba azonban végül semmiféle büntetéssel nem nézett szembe.