Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Horváth Csaba szerint minden szabályosan történt a zuglói parkolóórák ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sajtótájékoztatón számolt be Horváth Csaba zuglói polgármester a parkolási közbeszerzése körül tegnap kialakult botrány kapcsán álláspontjáról. Ahogyan a 444.hu nyomán arról tegnap mi is hírt adtunk, összesen 412 millió forint értékben kötött parkoló-automaták vásárlására és üzemeltetésére szerződést Kupper András hírhedt budapesti parkolóóra-pápa éppen aktuális cégével.

Horváth mint tegnap esti bejegyzésében, most is hangsúlyozta, szerinte régóta leegyeztetett, teljesen szabályos közbeszerzésről „európai hírű képviseletről” és 40%-os kedvezménnyel beszerzett órákról van szó, amelyek telepítését helyi rendelet is előírja számukra.

Azt közölte a sajtóval,

„2018 novemberében egy közbeszerzés elindult, 2019-ben ezt felül is vizsgálták. […] A nyertes cég Európa egyik legnagyobb parkolóautomata-gyártó cégének, a ParkEon-nak a kizárólagos hazai forgalmazója”

-indokolta a polgármester azt, miért kellett neki a csalási botrányairól elhíresült volt centrumos vezér cégét megbíznia a 14. kerületi parkolóórák beszerzésével.

„A legkorszerűbb ajánlatot kaptuk, a piaci árral összehasonlítva olcsóbbért.”

-hangsúlyozta még.

A Mérce kérdéseire, melyek szerint a kerületben számos olyan parkolóóra van, amelynek üzemeltetését sem termeli ki a bevétele, ezek egyszerű áthelyezése is eleget tenne a követelményeknek, nem kellene újabbakat beszerezni, Horváth azt a választ adta, a parkolóórák számát, és megoszlását a parkolási zónában rendeletek szabályozzák, ezért ettől nem térhetnek el, de újra kiemelte, szerinte a megoldás „versenyképes és kedvező árú.”

Kiemelte továbbá, hosszabb távon a 14. kerület mindenképpen csatlakozni kíván majd az egységesített fővárosi parkolási rendszerhez is. Ezzel együtt leszögezte: a mostani, december 31-i határidővel ratifikálandó közbeszerzést minél előbb le szeretné zárni.

A 444.hu kérdésére, amely kiemelte, hogy a Centrum Parkoló Kft. dolgait is intéző irodaházzal közös címen van bejegyezve a Zugló által megbízni kívánt cég, Horváth közölte, nem zárható ki, hogy Kupper a másik társaságban valóban csak kisebbségi tulajdonos, de ez szerinte „nem is a legfontosabb kérdés.”

Ehhez hozzátette, véleménye szerint a kártyás alternatíva nem működött más kerületekben, mert „költséghatékonyan nem tudták megoldani”.

Tájékoztatója legelején Horváth Csaba leszögezte, innentől folyamatos lesz az újságíróknak nyújtott tájékoztatás a kerületben, és azt ígérte, minden folyamatban lévő közgyűlési döntésről is jó előre értesíti majd a sajtó munkatársait. Ezekre az ígéretekre nemcsak a most felmerült parkolási ügy, hanem egy korábbi kísérlet is okot szolgáltatott, amelynek során Horváth úgy kívánta a kerületi SZMSZ-t módosítani, hogy számos jogkört, a kerület gazdálkodásának átláthatósága szempontjából aggályos módon, saját rendeleti hatáskörébe vont volna.

Horváth sajtótájékoztatóját a Mérce élőben is közvetítette:

Korábban, részben Baranyi Krisztina kimaradására a fővárosi bizottságokból, részben pedig Horváth Csaba zuglói parkolási rendszerről kiszivárgott részleteivel kapcsolatban közleményben reagált Puzsér Róbert volt budapesti főpolgármester-jelölt Sétáló Budapest-kampánya is.

Mint írják:

„kerületi szinten is megkezdték áldatlan tevékenységüket a szocialisták legromlottabb politikusai:

Horváth Csaba pár nappal hivatalba lépése után máris átláthatatlanabbá tette volna Zugló gazdálkodását, bár az atlatszo.hu tényfeltáró munkájának és pár momentumos képviselőnek köszönhetően végül kihátrált döntéséből.

Szintén Horváth Csaba tegnap előterjesztette, hogy kerülete újabb négy évre kössön szerződést a parkolási maffia egyik központi alakjával, a Centrum Kft. egykori tulajdonosával, Kupper Andrással.

[…]

Amíg a szocialisták hatalmi pozíciókban vannak, amíg a megújult ellenzék integráns része a korrupt szocialista párt, addig ellenzékváltás nem lehetséges.”

Címlapkép: Fotó: Mérce