Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészség Demeter Márta LMP-s képviselőt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, tájékoztatta a hivatal az MTI-t.

Demeter tavaly osztott meg nem nyilvános információt, mikor a Honvédséget – alaptalanul – azzal vádolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lányát szállítják a szervezet repülőgépén.

Mint a hivatal írja,

„Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki”.

A képviselő mentelmi jogát Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára az Országgyűlés felfüggesztette, ezután az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Demetert, aki azonban nem kívánt vallomást tenni.

Amennyiben ezt megtette volna, kétmillió forintos büntetést szabhatna rá ki a hatóság. A közlemény szerint

„Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje őt összesen kétmillió forint összegű pénzbüntetésre”.

Azonban amennyiben megáll az országgyűlési képviselőként elkövetett hivatali visszaélés vádja, úgy három év szabadságvesztésre is ítélhetik a külföldön szolgálatot teljesítő katona rokonságát a miniszterelnökével összekeverő képviselőt.

Demetert már korábban kidobták ügye miatt az Országgyűlés honvédelmi bizottságából, majd felfüggesztették mentelmi jogát, és még a nyáron gyanúsítottként hallgatták ki.

Tavaly szeptemberben a magyar sajtó Fidesztől független része lehozta Demeter Márta írásbeli kérdését, amelyben egy iratbetekintésre hivatkozva azt állította, Orbán Viktor lánya, Orbán Flóra Ciprusról Budapestre repült egy honvédségi gépen. Ezután a Kormányzati Tájékoztatási Központ egy sajtóközleményben ezeknek a cikkeknek a törlésére szólított fel, majd az Origónak azt a tájékoztatást adták (később a Honvédelmi minisztérium is megerősítette ezt), hogy valójában nem Orbán Viktor lánya, hanem egy másik Orbán Flóra utazott a gépen.