Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát, a képviselő panasszal élt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Demeter Mártát egy 2018-as ügy kapcsán, amikoris írásbeli kérdésben egy iratbetekintésre hivatkozva azt állította az LMP országgyűlési képvsielője, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Flóra Ciprusról Budapestre repült egy honvédségi gépen – és az ezt szerinte alátámasztó adatokat egy Facebook-bejegyzésben is közzétette.

Nem sokkal később azonban kiderült, nem Orbán Viktor lánya, hanem névrokona, egy ciprusi békefenntartó misszióban részt vevő honvéd lánya repült a honvédségi géppel, hogy meglátogassa édesapját.

Demeter Márta tévedését követően a Fidesz feljelentést tett ellene, mivel álláspontjuk szerint több bűncselekmény gyanúja is felmerülhet. A képviselőnek eztuán nemzetbiztonsági átvilágításon kellett átesnie, amin megbukott, ezért az Országgyűlési Hivatal azonnali hatállyal kezdeményezte Demeter alelnöki tagságának felfüggesztését a Honvédelmi- és Rendészeti Bizottságban, mivel nem nyilvános katonai adatokat tett közzé. A bizottságból való eltávolítása után a  képviselő mentelmi jogának felfüggesztését is indítványozták, amit szintén megszavazott a kormánypárti többség, így lefolytathatják Demeter ellen a büntetőeljárást, melynek befejztével akár börtönbünetést is kaphat.

Demeter Márta a szavazás előtt a Parlamentben elmondta, hogy adott esetben áll az eljárás elébe, de szerinte felségsértési pert folytatnak ellene. Arról is beszélt, hogy a képviselőknek egyre kevesebb ellenőrzési jogosítványa, pedig ezért küldték őket a választók az Országgyűlésbe.

A legfőbb ügyészt megkérte, hogy ha marad energiája, a kormánypártiak által elkövetett bűncselekményekkel is foglalkozzon az ellenzékiek vegzálása mellett.

Demetert most hivatali visszaéléssel gyanúsítják, amiért „a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokat” tett közzé közösségi oldalán.

„Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.”

– írja mai közleményében az ügyészség.

A közleményből az is kiderül, Demeter gyanúsítotti kihallgatása során vallomást nem tett, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.