Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vörös festékkel öntötték le magukat Erdoğan ellen tiltakozva, igazoltatták őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vérvörös folyadékot magukra- és szétlocsolva és a szíriai kurd baloldal egyik indulójával tiltakoztak ma fiatal nők a Kossuth téren a szíriai török agresszió, atrocitások és Recep Tayyip Erdoğan török elnök csütörtöki, magyarországi látogatása előtt ma délután.

A résztvevők a következő szövegű, rövid kiáltványt is közzétették:

„Mi, a frissen alakult Nők Rojaváért csoport tagjai szolidaritásunkat fejezzük ki az elnyomott kurd néppel, különös tekintettel minden nőtársunkra, akik a Női Védelmi Erőkben harcolnak, politikusként életüket kockáztatják, egészségügyi, vagy szociális munkát végeznek a megszállt területeken, civil lakosként menekülni kényszerülnek. Dühös elhatárolódásunkat fejezzük ki mindazon imperialista nagyhatalmakkal szemben, akik az autonóm kurdok demokratikus, szabad közösségét politikailag, vagy fegyverrel támadják, különös tekintettel a török és a magyar államvezetésre, az emberi életekkel játszmázó amerikai és orosz kormányzatra.

November 3-án, délután 2 órakor a magyar parlament előtt azokért a kurd nőkért hallatjuk a hangunkat, akiket a patriarchális, fasiszta török és iszlamista elnyomás el akar némítani.

Elég volt a vérontásból!

November 7-én, 2 órakor blokád alá vonjuk a várost, csatlakozzatok hozzánk az Oktogonon! Erdogannak Hágában és nem Budapesten van a helye! Erőt kívánunk az élőknek, békét a holtaknak! Éljen soká a feminista, ökoszocialista Észak-Szíriai Demokratikus Föderáció! Éljen soká a női forradalom!”

Az aktivisták a hangszóróból szóló zene alatt villámcsődülettel figyelmeztettek a kurdok ellen elkövetett borzalmak tényére. Ádám Zsófia, az egyik szervező a Mércének elmondta, ezen kívül a kormány törökbarát politikája ellen is üzentek.

Ádám hozzátette, a fiatalok a kurdok magyarországi érdekvédelmi szervezete, valamint a Nők Rojaváért és a Szolidaritás az Észak-Szíriai Föderációért szervezetek és további baloldali egyletek csatlakoztak a kurdok melletti mozgalomhoz, és az Erdoğan elleni november 7-i, csütörtöki blokád szervezéséhez is. Akkor 2 órakor az Oktogonon gyülekeznek majd, autós és biciklis felvonulás kísér majd.

fotó: Mérce

A Kossuth téri, rövid flashmob után a résztvevőket a rendőrség kiérkező járőrei a Néprajzi Múzeum volt épülete előtt igazoltatták is a résztvevőket. Mivel villámcsődületet nem kell bejelenteni, ezért az igazoltatás előtt annak jogcíméről is érdeklődtek az aktivisták.

Erre azt válaszolták, hogy a piros festék miatt felmerülő „köztisztasági szabálysértés” gyanúja indokolta az intézkedést.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Az aktivisták akciójuk során tudósítónk szerint is jól megállapíthatóan piros ételszínezéket locsoltak szét a téren, amely vér hatását keltette, a rendőrök ennek ellenére azt közölték velük, azonnal fel kell takarítaniuk az akció minden nyomát, különben feljelentést is tesznek ellenük.

Ezt a flashmob résztvevői meg is tették.

Több baloldali, és civil aktivista szervezet is több tiltakozást tartott már Budapesten a rojavai népállam török megszállása ellen, nemzetközi szolidaritási akcióhoz csatlakozva, október 12-én a török és amerikai nagykövetségek előtt tüntettek százak, majd „Menet a kurdokért” címmel később is tartottak tiltakozási vonulást.

A november 7-i demonstráció azonban a Facebookon érdeklődésüket kifejezők száma alapján az eddigi legnagyobb ilyen eseménynek ígérkezik.