Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Drezda első német városként „náci-vészhelyzetet” hirdetett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Drezda, Szászország fővárosa „náci-vészhelyzetet” hirdetett, miután az önkormányzati képviselők egy része szerint a keletnémet város komoly szélsőjobboldali problémával küzd – miközben pályázik Európa 2025-ös kulturális fővárosi címére.

A közgyűlés 39-29 arányban szavazta meg a vészhelyzet kihirdetését, mely ellenzői szerint csupán szimbolikus lépés.

A kormányon lévő CDU nem ellenezte a vészhelyzet kihirdetését, mondván ez csupán „tiszta politikai szimbolizmus”, valamint hogy az erős megfogalmazás „lingvisztikai hiba”. A liberális FDP, mely a város polgármesterét, Dirk Hilbertet is adja, támogatta a javaslatot, azonban egyik kancellárjuk megjegyezte, hogy „nem fog segíteni” Európa kulturális fővárosi címének megpályázásában.

Max Aschenbach, a Die Partei (A Párt) nevű viccpárt tagja, az előterjesztés beterjesztője elmondta,

„A náci-vészhelyzet azt jelenti – a klímavészhelyzethez hasonlóan – hogy komoly problémával állunk szemben. A nyílt, demokratikus társadalom veszélyben van.”

A politikus szerint azért is volt szükség a lépésre, mert más politikusok nem pozicionálják magukat elég világosan a szélsőjobbal szemben. Hozzátette,

„Tudni akartam, milyen emberekkel ülök együtt a drezdai közgyűlésben.”

Az elfogadott szöveg kimondja, hogy megszaporodtak a szélsőjobboldali atrocitások a városban, valamint hogy az önkormányzat köteles segíteni a támadások áldozatainak, védeni a szabad, liberális demokráciát, és szembeszegülni a „nácikkal”.

Kai Arzheimer német politológia-professzor, akinek kutatási területe a szélsőjobboldal, elmondta, véleménye szerint a döntés valóban szimbolikus jellegű, de jelentheti azt, hogy a jövőben több forrást fognak szánni a szélsőjobboldallal szemben folytatott küzdelemre. Kifejtette,

„nem gondolom, hogy más német város hirdetett már náci-vészhelyzetet. Ugyanakkor a szélsőjobboldal elleni határozatok nem szokatlanok”.

Drezdában a kilencvenes évek óta aktívak szélsőjobboldali csoportok, jelenleg az AfD, Alternatíva Németországnak szélsőjobboldali párt fellegvára, ahol a szeptemberi választásokon a párt több, mint 27 százalékot kapott, tíz százalékpontot javítva 2014-es eredményén.

De a város volt a német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) egyik legfontosabb erőssége is, ahogy a Pegida nevű szélsőjobboldali, muszlim- és bevándorlóellenes csoportosulás is elindult, mely továbbra is szervez tüntetéseket Drezdában, melyeket általában baloldali ellentüntetések kísérnek.

Németországban történelmi okok miatt a legtöbben igen érzékenyek a nácizásra, és nagyon komolyan veszik az ilyesfajta vádakat. Épp emiatt vannak, akik szerint kontraproduktív, ha felelőtlenül dobálóznak a náciváddal, ahogy a náci-vészhelyzet kihirdetése sem szolgálja valójában a szélsőjobb elleni harcot, míg támogatói szerint épp hogy felhívja a figyelmet a városban eszkalálódó helyzetre.

via BBC