Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varga Judit szerint biztosan nem lesznek közigazgatási bíróságok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Végleg elállt a kormány a közigazgatási bírósági rendszer bevezetésétől, ezzel a már működő bírósági rendszer mellett bevezetendő, szervezetileg is különálló bírói testület régen fontolgatott tervei végleg lekerülnek a napirendről. Erről Varga Judit igazságügyi miniszter ma délután nyilatkozott az MTI-nek.

Varga közölte, a döntés a tavaszi, EP-választási várakozások elmaradása utáni tervhalasztás után most született meg, azt pedig az állami hírszolgálatnak úgy indokolta:

„Komoly szakmai vitát követően a kormány úgy látja, hogy a bíróságot meg kell óvni a felesleges vitáktól, ezért megtartaná az egységes bírósági rendszert, nem lesz önálló közigazgatási bírósági szervezet.”

A tervet még Varga Judit elődje, az azóta sikertelen európai biztosi jelölést is maga mögött tudó Trócsányi László igazságügyi minisztersége alatt vázolták fel, és azt mind nemzetközi, mind hazai jogász- és bírósági fórumok élesen kritizálták, mivel a kiszivárgott részletes szerint az úgynevezett „közigazgatási bíróságok” súlyponti jogi kérdésekben döntöttek volna a klasszikus bírói rendszer helyett, ráadásul azokba a bírók kijelölését kizárólag a Handó Tünde által vezetett Országos Bírói Hivatal végezte volna el, a bírói rendszert függetlenül képviselő Országos Bírói Tanácsnak nem lett volna ráhatása az ügymenetre.

Varga Judit most az MTI-nek ehhez hozzátette, új törvénytervezetük ebben a formájában szerinte már „megfelelne” a Velencei Bizottság által Magyarország felé támasztott jogszolgáltatási kötelezettségeknek, részleteket azonban nem árult el.

Annyi mindenesetre korábban már kiderült, hogy a bírókkal folyamatos küzdelmet folytató Handót hamarosan alkotmánybíróvá nevezheti ki a kormánytöbbség, ezzel felfelé buktatva megfoszthatják hatalmától is.

Még a második Orbán-kormány idején, Rui Tavares portugál baloldali EP-képviselő vezetésével készített Magyarország jogállami helyzetéről szóló 2013-as jelentése után történt, hogy a nemzetközi bírói és jogi szervezetek munkáját értékelő Velencei Bizottság az akkor belengetett, a bírók korai nyugdíjazását célzó terveket minősítette elfogadhatatlannak, és gyakorlatilag meg is akadályozta azok bevezetését. A harmadik Orbán-kormány erre válaszolt a közigazgatási bíróságok tervével, amely most – legalábbis a miniszter szavai szerint – ugyancsak végleg lekerülhet a kormány napirendjéről.

(MTI, Index)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton