Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán és Putyin kiálltak az országaik közötti politikai és gazdasági együttműködés további mélyítése mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, valamint Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök szerda délután közös sajtótájékoztatót tartottak a két ország közötti együttműködés részleteit taglalva, miután nyolc megállapodást írtak alá az orosz, valamint a magyar kormány tagjai. Ezek a következők:

  1. Régióközi együttműködési kormányközi komplex program intézkedési terv
  2. Egyezmény Magyarország és az Oroszországi Föderáció között a szociális biztonságról
  3. Együttműködési szándéknyilatkozat az onkológiai együttműködés területén
  4. Sport és testnevelési együttműködésről szóló szándéknyilatkozat
  5. Szándéknyilatkozat a vasúti együttműködésről
  6. Egy viszontbiztosítási szerződés az Eximbank és orosz testvérbankja között
  7. Szamara megye és Győr-Moson-Sopron megye együttműködéséről szóló szerződés
  8. A Mol és Lukoil közötti együttműködés az olajszállítás biztonsága érdekében

A megállapodások aláírását és a nemzetközi sajtótájékoztatót többek között az Index Facebook oldalán lehetett élőben követni:

Orbán a sajtótájékoztatón elmondta, sokéves hagyomány, hogy évente találkozik az orosz elnökkel, és valamennyi alkalommal előrelépnek a politikai és gazdasági együttműködés területén.

A miniszterelnök sikeresnek tekinti a tavalyi és idei együttműködést, az EU-s szankciók óta a tavalyi volt az első év, hogy ismét nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Kitért rá, hogy egyensúlytalan helyzet, hogy Magyarország energiát vásárol Oroszországtól, ezt pedig azzal kívánják egyensúlyba hozni, hogy Magyarország számra befektetési területté, valamint export-célországgá tegyék Oroszországot.

A politikai együttműködés alapja véleménye szerint az ország geopolitikai helyzetéből fakad.

„Minden ország ott van, ahova a Jóisten teremtette”

– mondta Orbán, rögtön meg is magyarázva, hogy véleménye szerint ez Magyarország számára a Berlin-Moszkva-Isztambul háromszög az elmúlt ezer év tapasztalatai alapján.

Emiatt fontos a NATO és az EU mellett a magyar-orosz együttműködés bizonyos kérdésekben, melynek kiemelkedő területei a keresztény közösségek védelme, valamint a migráció kérdése és ezzel kapcsolatban a közel-kelet stabilitása, ahogy az orosz-NATO kapcsolatok javítása is fontos kérdés a magyar kormány számára.

Kifejtette azt is, sikerrel hozott létre Magyarország különböző, például élelmiszeripari és egészségügyi befektetéseket Oroszországban, amiért köszönetet mondott az orosz elnöknek.

Putyin elmondta, Oroszország biztosítja az olaj hatvan, valamint a gáz nagyjából ötven százalékát Magyarország számára. Emlékeztetett, a Lukoil, a MOL és a Transznyeft aláírtak egy egyezményt, mely lehetővé teszi, hogy 2025-ig növeljék az olajtranszfer lehetőségét a Barátság kőolajvezetéken.

Szintén az energetika területén nagy jelentőséget tulajdonítanak az új paksi blokkok építésének is, melyek üzembe helyezésével megduplázódik a jelenlegi erőművi kapacitás.

Az orosz elnök kitért a nyugdíjfizetési egyezményre is, melynek keretében az egyes országok a másik területén élő nyugdíjasainak nyugdíját a fogadó ország köteles biztosítani. Putyin a nemzetközi viszonyrendszerekkel kapcsolatban elmondta, magyar kollégájával beszéltek az Európai Unió és Oroszország kapcsolatának normalizálásáról, valamint az ukrajnai és a szíriai konfliktus megoldásának lehetőségeiről is.

Putyin kitért a folyami hajózás fontosságára is, valamint reményét fejezte ki, hogy a budapesti metró modernizációja is folytatódni fog (vélhetően arról nem értesült, hogy a piros metrón járó szerelvényeket már nem kell felújítani, tekintve hogy újakra cserélték őket).

Újságírói kérdésre Orbán elmondta, véleménye szerint túlzás, hogy megvétózták volna a NATO követek Ukrajnáról szóló nyilatkozatát, véleménye szerint visszaküldték megfontolásra.

Elmondta, olyan formában kívánják elfogadni, hogy a dokumentumban az ukránok vállalják, hogy elkötelezik magukat a velencei bizottság által javasolt korrekciók mellett, amennyiben ezt nem íratnák bele, akkor cserben hagynák a kárpátaljai magyar kisebbséget.

Azt is kifejtette, a magyar-ukrán viszonyt nem orosz-ukrán, hanem magyar-ukrán viszonylatban kell értelmezni, és reméli, hogy a jelenlegi ukrán kormány konstruktívabban áll hozzá a magyar kisebbség jogaihoz.

Az Északi- és Déli Áramlat gázvezetékekkel kapcsolatban Putyin bízik benne, hogy jövő év elejére befejeződnek a Déli Áramlat kivitelezési munkái, ebből 15 kilométer Magyarországon. Azt pedig örömmel fogadta, hogy Dánia engedélyezte az Északi Áramlat kiépítését.

Orbán ezzel kapcsolatban elmondta, Magyarországnak mindig azt kell néznie, mikor lehet teljes az ország szuverenitása, ez vonatkozik az energiára is. Jelenleg leginkább Oroszországból lehetséges az ország energiaellátása, azonban folyamatosan keresnek más megoldásokat is. Szeretnének szuverének lenni a transzfer tekintetében is, vagyis véleménye szerint az ország érdeke, hogy ne csak Ukrajnán, hanem Zörökországon keresztül is érkezzenek az orosz energiahordozók.

Az elmúlt éveket úgy értékeli, hogy mind az energiabeszerzési, mind a beszállítási pontok szempontjából szuverénebb ország Magyarország, mint korábban.

Orbán az Origo kérdésére válaszul azt is elmondta, véleménye szerint Oroszország lehetőségei a közel-keleti konfliktus megoldásában és az ott élő kisebbségek védelmében sokkal nagyobbak, mivel katonai szerepet is játszik olyan területeken, ahol keresztényeket fenyegetnek.

Magyarország ellenben egy ezeréves külpolitikai kézikönyv szerint politizál. Mint mondta, Magyarországnak nincsenek olyan képességei mint Oroszországnak, ellenben

„ami megvan, az egy ezeréves politikai tapasztalat és gyakorlat (…) a magyar politika kézikönyvét ezer éve írták, az első magyar király írta”

ebben pedig minden le van írva, amit a politizálásról tudni kell, amennyiben az ember magyar (azért reméljük, ennél frissebb művekből is tájékozódnak a kormány tagjai).

Ebben a kézikönyvben pedig benne van, hogy Magyarország csak akkor tud létezni, ha a keresztény kultúra is megmarad, ezért köteles segíteni a határain túli bajba jutott keresztény közösségeket is.

Ez most jobban sikerül mint korábban, fognak tárgyalni segélyekről, hogy hogyan tudnak együtt keresztény épületeket helyreállítani, valamint olyan gyárakat építeni, melyek az élelmiszer-ellátást hivatottak biztosítani. Emellett a magyar kormány közintézmények, iskolák, kórházak építésében és újjáépítésében is segédkezik.

Putyin kifejtette, ők emellett segítenek a muszlim lakosságnak is, mecseteket is helyreállítanak, és nagy szerepet játszanak a biztonság helyreállításában és fenntartásában, valamint a zsidóknak is sokat segítenek.

Ukrajnával kapcsolatban szintén újságírói kérdésre Putyin elmondta, nem gondolja hogy neki kellene értékelnie Zelenszkij, az új elnök tevékenységét, azonban nem tudja, mennyire képes bánni a nacionalistákkal, mennyire képes kezelni a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzetet, bármennyire kemény hangot üssön is meg a nacionalistákkal szemben.

Orbán reméli az ukrán konfliktus tárgyalásos megoldását, és míg nem ismeri személyesen, Zelenszkijről nem kíván véleményt mondani, várja, hogy személyesen találkozzanak.

via Index / HírTV / Origo
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán