Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aláírásgyűjtést indítottak roma szervezetek a tankötelezettségi korhatár 18 évre való visszaállításáért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Roma szervezetek kezdeményezésére aláírásgyűjtés indult, hogy a tankötelezettség határa ismét 18 év legyen. Az aláírásgyűjtés elindítását az idei, összesen hetedik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napján jelentették be múlt szombaton (október 19-én) Salgótarjánban. Az idén először nem a fővárosban szervezett „roma Pride” szervezői az Idetartozunk Egyesület, valamint a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége voltak.

Az eseményen ebben az évben hangsúlyos szerepet kapott az esélyegyenlőség az oktatásban való részvételre. A hetedik Cigány Büszkeség Napjának jelmondata a „Tanulni akarunk!” volt.

Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője, az aláírásgyűjtés egyik szervezője  a salgótarjáni városi televíziónak (az alábbi videón 3:35-től látható a részlet) kifejtette, rendkívül kritikus a roma a tanulók helyzete az oktatási rendszerben, minden 10 cigány fiatalból 7 kiesik a közoktatás rendszeréből, pedig a romák számára a tanulás és az iskolai előremenetel az egyetlen kiút a kilátástalanságból.

Setét szerint a „Tanulni akarunk!” jelmondattal nemcsak az államnak, a döntéshozóknak üzentek, hanem a cigány közösségen belülre is, hogy támogatnak minden, a tanulásra irányuló törekvést.

Az aktivista úgy fogalmazott, a tankötelezettség 18 évre való visszaállítása már önmagában sok fiatalt bent tartana az iskolai rendszerben.

Setét Jenő vasárnap közzétette azoknak a településeknek a listáját, ahol már vannak aláírásgyűjtő partnerei a kezdeményezésnek, eszerint már 60 városban, faluban és budapesti kerületben gyűjteni fogják a szignókat a tankötelezettségi korhatár visszaállításáért:


A kormány 2012-ben vitte le a tankötelezettségi korhatárt 18-ról 16 évre. Korábban mi is írtunk arról a tendenciáról, hogy elsősorban a roma tanulókat érinti a tankötelezettségi korhatár lecsökkentése – vagyis jellemzően azok a hátrányos helyzetű gyerekek kerülnek még nehezebb helyzetbe, akiknek pont hogy segítségre lenne szükségük.

Az elmúlt években drasztikus mértékben szorulnak ki a romák az oktatásból, melynek eredményeképpen a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben is hatalmas hátrányban vannak. A KSH adatai szerint a roma fiatalok iskolaelhagyási aránya 57 százalékról 63 százalékra nőtt.

Az Európai Unió célja egyébként ezzel szemben az lenne, hogy 2020-ra 10 százalék alá csökkentse a korai iskolaelhagyók arányát. És míg az uniós átlag már szinte a célnál jár, addig Magyarországon a helyzet koránt sem ad okot derűre: a korai iskolaelhagyásra vonatkozó adatok nálunk az elmúlt 11 évben nem nagyon változnak, a 18-24 évesek 12,5 százaléka esett ki az oktatásból 8 általánossal.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter még ez év elején fejtette ki a tankötelezettségi korhatárról, hogy annak emelése teljesen felesleges, mert önmagában nem oldja meg a problémákat.

(Népszava, Salgótarjáni Televízió, Mérce)

 

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka