Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics László műhelyiskolákat nyitna a tankötelezettségi korhatár felemelése helyett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Eduline hívta fel a figyelmet arra, hogy  az M5 Ez itt a kérdés című adásában Palkovics László miniszter meghívottként ismét beszélt többek között a tankötelezettségi korhatárról, hogy annak emelése teljesen felesleges, mert önmagában nem oldja meg a problémákat.

Ehelyett új ötlettel áll elő a kormány: műhelyiskolákat akarnak nyitni azok számára, akik nem tudták befejezni az általános iskolát. Ők részszakképesítést szerezhetnének. Korábban már Hoffmann Rózsa hasonló nyilatkozata kapcsán is írtunk arról, hogy egyáltalán nem igaz az, hogy a tankötelezettségi korhatár ne befolyásolná az esélyeket.

Az elmúlt években például drasztikus mértékben szorulnak ki a romák az oktatásból, melynek eredményeképpen a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben is hatalmas hátrányban vannak. A KSH adatai szerint a roma fiatalok iskolaelhagyási aránya 57 százalékról 63 százalékra nőtt. És 10 éve nem csökkent valójában az iskolaelhagyók aránya Magyarországon.

Az, hogy a kormány ennyire nem veszi komolyan a tankötelezettségi korhatár ügyét, egyértelműen azt jelzi, hogy nem érdekük, hogy a hátrányos helyzetű diákok fel tudjanak zárkózni.

A miniszter közölte az is, hogy a szakképzés területén még szorosabbra szeretnék fűzni a viszonyt a vállalatokkal és szeretnének az infrastruktúra, az eszközpark fejlesztésére gondot fordítani.

A miniszter az adásban beszélt az MTA-ról és  a Corvinusról átalakításáról is.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás