Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem az a kérdés, megbünteti-e Kövér László Hadházy Ákost a táblás akció miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Igazán nem lepődhetünk meg azon, hogy az ellenzéki képviselőket amúgy is előszeretettel megregulázó Kövér László házelnök Hadházy Ákosra is büntetést róhat ki – a kormányzati ügyekben oly jól értesült Magyar Nemzet ugyanis ezt írja.

A büntetést kiváltó ok természetesen Hadházy hétfői akciója, amely során táblát tartott az éppen beszédet tartó Orbán Viktor elé, „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott”, illetve „Stop propaganda, stop korrupció” felirattal, később pedig, már a helyén ülve mutatott fel egy „A lónak a faszát!” feliratút is – utalva ezzel tavaly decemberi, elhíresült beszédére is, amelyben a kormány migránsokkal riogató retorikájára reagált ezekkel a szavakkal.

A szemléltető eszközök használatát (jelesül táblát) kifejezetten szigorúan elítélő házelnök tehát semmi olyasmit nem tesz, ami igazán szokatlan lenne a részéről: bünteti az ellenzéki képviselőket, akik a kétharmados Fidesz-KDNP kormány ellen sok más eszközzel, mint a tiltakozás különböző formáival, nem nagyon élhetnek a Parlamentben (bár ők legalább még nincsenek elkordonozva, mint mondjuk a sajtó).

Korábban itt összegeztük, milyen rigorózus büntetéseket szab ki Kövér László..

Egy dolog azért mégis csak felmerül: a felvételeket visszanézve, és Hadházy beszámolójából is kiderül, hogy az Orbán Viktor segítségére siető fideszes képviselők (köztük Kubatov Gábor, Bánki Erik, Kerényi János, míg Font Sándor mindezt egy nemzeti színű zászlóval igyekezett eltakarni a többi képviselő, illetve a felvételek elől) nem éppen kesztyűs kézzel bántak Hadházyval.

A független országgyűlési képviselő utóbb jelezte: kezdeményezi az Országgyűlés házbizottságának összehívását, mivel álláspontja szerint a fideszes képviselők mentőakciója erőszakos fellépés volt, amit Kövér László házelnök nem akadályozott meg, ráadásul „primitív, ostoba fajankónak” nevezte Hadházyt – amiért egyébként szerinte a házelnököt is szankcionálni kéne, hiszen nem emelte megnyilvánulásával az Országház tekintélyét.

Tegyük hozzá: ha valaki, hát Kövér László kifejezetten kényes az Országház méltóságára.

Nagy kérdés, hogy szerinte mennyire fér bele az a méltóságba, ha kormánypárti képviselők ellenzéki társuk kezéből táblát csavarnak ki, annak akarata ellenére? Ha Hadházynak a tábla felmutatásáért jár a büntetés, vajon mi lesz a sorsa a fideszes képviselőknek?

Sok kétségünk ne legyen efelől – Kövér László nem osztogat büntetéseket párttársainak.

Nem mellesleg a Magyar Nemzet is csak arról értesült, hogy Hadházy számíthat bírságra.

Hadházy Ákos a Mércének küldött válaszcikkében írt arról, szerinte miért fontosak a hasonló akciók a parlamentben – reagálva erre a véleményre.