Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér elnéző volt egy képviselő törvénysértésével, Orbán Viktoréval

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még a múlt héten írt levelet Szél Bernadett Kövér Lászlónak, hogy a házelnök szerezzen érvényt az országgyűlési törvény passzusának, amely szerint a miniszterelnöknek be kell számolnia az Európa Tanács üléseiről a parlament következő ülésén. Kövér most válaszolt, de a 24.hu cikke alapján tűnik, nem annyira érdekli a törvénysértés.

Pedig az Európai Tanács június 20-21-i ülése különösen érdekes volt, hiszen ezen vétózta meg a magyar kormány a 2050-es klímacélokat, a törvény szerint pedig erről Orbán Viktornak be kellett volna számolnia a Parlament előtt.

Szél Bernadett ezért arra kérte Kövér Lászlót, szólítsa fel Orbán Viktort arra, hogy számoljon be az ülésről. Szél szerint ugyanis így tudja ellátni a Parlament a kontroll funkcióját a kormánnyal szemben. Illetve azt is elmondta a 24.hu-nak, ha Orbánnak be kéne tartania a beszámolási kötelezettségét akkor lelepleződne az a „kettős beszéd, amit Orbánék folytatnak az Európai Unióról”.

Kövér László házelnök válaszában elismerte, hogy Szélnek igaza van, sőt azt is hozzátette, hogy elkötelezett híve annak, hogy „az Országgyűlés maradéktalanul betöltse a végrehajtó hatalom feletti ellenőrző szerepét”, viszont tőle szokatlan indokkal vágta ki magát, miért nem kéri Orbán Viktor a beszámolóra. Nem egy törvényre, hanem a szokásjogra hivatkozott.

Kövér szerint ugyanis a magyar szokásjog úgy alakult, hogy a miniszterelnökök csak „jelentősebb ügyekben, eseti jelleggel tájékoztatták az Országgyűlést”, így szerinte nem probléma, ha  a miniszterelnök nem tartja be a törvényt és nem számol be minden ET-ülés után a Parlamentben.

Ez már csak azért is érdekes hivatkozás Kövértől, hiszen a klímaváltozást pár hónapja (miután félreértették a témában a szavait) ő nevezte „a világ előtt álló kihívások között az egyik legfontosabbnak”. De úgy tűnik, ha Orbán Viktorról van szó, már ez se annyira érdekes.

Persze Kövér döntésével szemben a súlyosabb kifogás az, hogy a szokásjog miként írja felül a törvényt? És milyen felhatalmazása van Kövérnek ilyen döntésre? Továbbá, hogy amikor sokadszorra bírságolt meg a strasbourgi emberi jogi bíróság szerint is szabálytalanul ellenzéki képviselőket, akkor az ellenzéki tiltakozást például nem értékelte szokásjognak, és nem adott kibúvót nekik az egyébként később törvényesnek talált, de szerinte szabálysértő magatartás alól, hanem büntetett.

De Kövér más kibúvót is adott, szerinte a kormány az Európai Ügyek Bizottságában rendszeresen informálja az Országgyűlést. Csak hát ugye ez nem a törvényben előírt forma, és nyilván egy bizottsági beszámoló nem összehasonlítható egy miniszterelnöki felszólalással.

Végül pedig Kövér érdekes módon oldotta fel a Gordiuszi-csomót, megkérte Orbán Viktort, hogy hozza összhangba saját törvénysértését és a törvényeket.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila