Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újraszámlálták a szavazatokat Fehérvárcsurgón, és már egyből nem a fideszes nyert

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Győri Ítélőtábla rendelkezésére újraszámolták a fehérvárcsurgói polgármester-választáson leadott szavazatokat, ennek eredményeképp pedig a fideszes Schmidtné Cser Viktória helyett a független jelölt, Temesvári Krisztián lett a győztes – adja hírül az MTI. A kb. 1900 lelket számláló Fejér megyei községben a Schmidtné Cser Viktória polgármesterjelöltre leadott és összekötegelt 246 szavazat között a bíróság 17 érvényes, Temesvári Krisztiánra leadott szavazatot talált.

Miután ez a 17 szavazat a megfelelő helyére került, kiderült, Temesvárira 477-en voksoltak, szemben a fideszes jelöltre leadott 445 vokssal.

Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a Fejér megyei település helyi választási bizottságának határozata szerint az október 13-ai önkormányzati választáson Schmidtné Cser Viktóriát választották meg polgármesternek, Temesvári Krisztián azonban fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, és a szavazatok újraszámlálását kérte.

A független jelölt arra hivatkozott, hogy az érvénytelen szavazólapok hátoldalára az érvénytelenség okát nem vezették rá, a szavazatszámláló bizottság tagjai azt nem írták alá, ezzel pedig megsértették a választási törvényt, és így a szavazatok manipulálása is lehetségessé vált.

Hivatkozott továbbá arra is, hogy a számlálás mindkét szavazókörben metodikai hibákkal történt, az egyik szavazókörben a bizottság a polgármesteri szavazólapokat „ad hoc” jelleggel külön kisebb csoportokra bontotta, a kisebb csoportban lévő szavazólapon a szavazatokat mindig ugyanaz az ember számolta, majd ezeket a részeredményeket összesítették.

A polgármesteri szavazólapokat csak ezután helyezték egy csoportba, ám azokat már nem számolták meg újra.

A Fejér Megyei Területi Választási Bizottság október 18-án a helyi választási bizottság határozatát helybenhagyta azzal az indokkal, hogy a választási eredmény elleni jogorvoslati kérelemben a törvénysértés pontos megjelölése mellett a bizonyítékokat is úgy kell megjelölni, hogy azok alapján legalább valószínűsíteni lehessen, hogy az eredmény megállapításánál jogsértések történtek. A kérelem azonban ezeknek a feltételeknek – véleményük szerint – nem felelt meg.

A területi választási bizottság határozata ellen Temesvári Krisztián bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, az ítélőtábla pedig kedden megváltoztatta a területi választási bizottság határozatát, és megállapította, hogy Fehérvárcsurgó megválasztott polgármestere Temesvári Krisztián.

A fehérvárcsurgói esetben tehát rendeződött a csalásgyanúra is okot adó ügy, ám több település van még országszerte, ahol nem véglegesek az október 13-i választások eredményei.

Csütörtökön derült ki például, hogy „szavazatszállítás” gyanúja miatt Komló 5. sz. választókerületének 13. szavazókörében új választások kiírását rendelte el a bíróság. A fellebbezést az ellenzéket tömörítő Komló Összeköt Egyesület nyújtotta be, és a helyi illetőségű 7300.hu szerint ez akár meg is fordíthatja az eredményt a fideszes polgármester, Polics József és ellenzéki kihívója, Ferenczy Tamás között – akiknek a választási vitájáról videóriportban is beszámoltunk. A megismételt választásra november 10-én kerül sor.

Ugyancsak új polgármester-választást tartanak Jászberényben, ahol a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben induló jobbikos Budai Lóránt 14 szavazattal győzte le az addigi fideszes polgármestert, Szabó Tamást. Az új fordulót itt is november 10-re írták ki.

Új polgármester-választás kiírását szeretné elérni az ellenzék Győrben, ahol a szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt nyert. Az MSZP-s Pollreisz Balázs szerint olyan visszásságokra bukkantak, amelyek megkérdőjelezik a választás tisztaságát.

„(T)aláltunk olyan körzetet, ahol többen szavaztak, mint ahány szavazólapot hivatalosan odavittek. Éppen ezért kezdeményezzük a bíróságon, hogy ne megismételjék a választást, hanem új választást rendeljenek el Győrben. Így a Fidesz-KDNP is lehetőséget kapna, hogy ne Borkai Zsoltot kelljen indítania: a teljesen új választás azt jelentené, előröl kell kezdeni a jelöltállítást is” – mondta el az ellenzéki politikus a Népszavának.

A csütörtökön leadott fellebbezésről 72 órán belül kell a bíróságnak döntenie.

A Somogy megyei Kisberényben, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyestán is újra választanak a helyiek november 10-én, mindkét városban a fiktív lakcímek gyanúja miatt.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt