Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetnek tett ígéretet Karácsony: javítja a fővárosi közszolgák munkakörülményeit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tárgyalás kezdődik a fővárosi önkormányzatok és a közszférában dolgozók között, jelentette be ma Boros Péterné, az MKKSZ (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete) elnöke és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közös sajtótájékoztatójukon.

„Vissza kell venni a budapesti önkormányzati dolgozók munkavállalói önbecsülését”

– mondta Borosné. Arra emlékeztetett: az MKKSZ idén márciusban is szervezett egy sztrájkot, ám annak eredményeivel nem lehetnek elégedettek. Ezért most azt kezdeményezik, hogy a főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és a szakszervezetek helyi képviselőivel egy önkormányzati kerekasztal létrehozásáról tárgyaljon. A munkavállalói jogok érvényesítése mellett a régóta halogatott béremelést sürgetik, emellett arra kérik az önkormányzatokat: ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

Borosné a fiatalabb köztisztviselők kéréseit is kommunikálta: ők mindezek mellett a követelések mellett a környezetvédelmi igazgatás visszaépítését szorgalmazzák és klímavédelmi intézkedések bevezetéstét sürgetik.

„Ami a természetnek a túlfogyasztás, az nekünk a túlmunka”

-foglalta össze álláspontjukat. Emellett arra bíztatnak mindenkit, hogy vegyen részt a november 29-én tartandó IV. Klímasztrájkon.

Ezután Karácsony Gergely, a főváros frissen megválasztott főpolgármestere szólalt fel: azt mondta, hogy nem véletlen, hogy az első nyilvános rendezvényt, amin részt vesz, a közszféra védelmében tartják. Szerinte a városlakók érdeke is, hogy jó minőségű közszolgáltatásokat kapjanak, ezt viszont csak megfelelő munkakörülmények biztosításával és méltó bérezéssel lehet elérni.

Elmondta: ő minden egyeztetésre és tárgyalásra nyitott, vállalja, hogy a fővárosban megpróbálja betartani a szakszervezet követeléseit.

Bérfelzárkóztatási programot szeretne elindítani, hiszen látszik, hogy a bérlemaradás miatt ekkora a munkaerőhiány a szakmában, valamint ingyenessé tenné azok számára a közösségi közlekedést, akik regisztrált munkakeresők. A rabszolgatörvény alkalmazását pedig tiltaná a fővárosi cégeknél és önkormányzatoknál.

„A kinyújtott kéz már megérkezett, itt az ideje, hogy egymás tenyerébe csapjunk”

-foglalta össze álláspontját Karácsony.

A sajtótájékoztatón Klaus Heeger főtitkár is résztvett a Független Szakszervezetek Európai Szövetségétől [1]: ő azt mondta, nagyon örül neki, hogy a politika is beáll emögé az ügy mögé, hiszen ez egy össztársadalmi probléma.

„Sok módja van annak, hogy a közszférában dolgozók megbecsülést kapjanak, ennek egyik módja a megfelelő bérezés”

-mondta.

A sajtótájékoztatón kollégánk is részt vett, az ott készült felvétel itt hallgatható vissza:

[1] – Javítás: a cikk eredeti verziójában a főtitkát tévesen Romain Wolfnak hívtuk, a hibát korrigáltuk.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd