Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyin és Erdoğan szíriai kurd milíciák eltávolításáról fog tárgyalni

Ez a cikk több mint 4 éves.

A török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu jelentette be vasárnap, hogy Törökország és Oroszország jövő héten egy Szocsiban tartandó tárgyaláson a szíriai kurd védelmi erő, a YPG (Kurd Népvédelmi Egységek) visszavonásáról fog megbeszéléseket folytatni Manbizs és Kobáni városokból.

A Kanal7 csatornának adott interjújában a török politikus „terroristának” titulálta az ISIS ellen eredményesen harcoló YPG alakulatait, és a Vlagyimir Putyinnal folytatandó tárgyalásokat „sürgős jellegűnek” nevezte.

A YPG főként kurdokból álló milícia Szíriában, ahol az SDF (Szír Demokratikus Erők) gerincét adják. A YPG-ben kurdok mellett arabok és külföldi önkéntesek is harcolnak. A YPG-t 2004-ben alapították mint a kurd baloldali Demokratikus Unió Pártjának fegyveres szárnyát. A szír polgárháború során létszáma jelentősen megnövekedett, és a kurdok első számú fegyveres védelmi erejévé nőtte ki magát. Szoros együttműködésben harcolnak a YPJ-vel (Női Védelmi Egységek). Az YPG Észak- és Kelet-Szíriában aktív.

Kobáni akkor lett szimbólum a világsajtóban, amikor a kurd YPG gerillái a nyugati koalíciós légitámogatással 2014 őszén és telén itt állították meg először az Iszlám Állam dzsihádistáinak ostromát, és vetették vissza hódító hadjáratukat.

A török vezetés már régóta követeli NATO-szövetségeseitől egy észak-szíriai „biztonsági zóna” rendelkezésre bocsátását abból a célból, hogy Ankara ellenőrzése alá vonhassa azokat a déli határán található kurd többségű városokat, ahonnan a területükön is aktív kurd felkelők és politikai szárnyuk Erdogan vezetése szerint „terrorakcióikhoz kapnak támogatást.” A nyugati szövetségesek azonban egészen 2015 óta a YPG/YPJ-vel együtt harcoltak a szíriai Iszlám Állam ellen, azt a nyáron végleg legyőzve.

A török hadsereg korábban a 2018 eleji „Olajág” hadműveletben egy rojavai kantont, a nyugati Afrin enklávét már erőszakosan hatalma alá hajtott, azelőtt pedig türkmén milíciák támogatásával foglalta el Dzsarabulusz térségét ahonnan a YPG által vezetett Szíriai Demokratikus Erők és a koalíciós csapatok még békében vonultak ki.

A török állam offenzívája a rozsavai kurd törzsterületek ellen október 9-én indult meg, jelenleg elvileg fegyverszünet van érvényben, miután Erdogan elnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter eredményesen tárgyaltak.

A megegyezés amerikai források szerint 120 órányi fegyverszünet elrendelésével végződött, ez idő alatt a török hadsereg mindennemű hadicselekményt leállított a szíriai kurd területeken. Ankara feltétele ehhez az, hogy a kurd egységek”rendezetten kivonulnak” majd saját területüknek azon részéről, amelyet a törökök, mint „biztonsági zóna” jelöltek ki.

Ebbe tartozik bele a szíriai kurd kantonok összes, nagyobb városa.

A szíriai kurd kormányzó párt vezetője, Aldar Helil röviden reagált az amerikai vezetők bejelentésére, közölve, szó sem lehet róla, hogy a 32 kilométeres határzónából visszavonulva letegyék a fegyvereiket Erdogan csapatai és szabadcsapatai előtt, főként nem lehet szó erődítéseik elpusztításáról.

(Reuters)