Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szabálytalanul ajánlgatja az EU-biztos segítségét az azerieknek és a törököknek

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 444 szúrta ki a szocialista Ujhelyi István EP-képviselő facebookos körlevelét, amelyben a politikus felhívja a figyelmet a kipcsák-ügyről elhíresült találkozó egy fontos elemére, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök

 „a keleti diktátorok bakui összejövetelén (…) egyenesen azt mondta, hogy Magyarország jelenleg is harcol a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióért az Európai Bizottságban és ha sikerül megszerezni ezt az európai tárcát, akkor „örömmel állunk a rendelkezésére” Törökországnak és Azerbajdzsánnak.”

majd hozzátette

„(…) Örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”

Ujhelyi szerint azonban Orbán „fordítva ült fel a kipcsak lóra, amikor a leendő uniós biztos nevében ígérgetett mindenféle jószolgálatiságot a türk üzlettársainak”, mivel az uniós biztosok – idézi az EU vonatkozó szabályait – „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az Unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől.”

Ujhelyi szerint Orbán jogalap nélküli ígérgetése tulajdonképpen hazánk uniós tagságának „kiárusítása keleti despotáknak”, ami szerinte „több mint veszélyes.”


Orbán Viktor eredetileg Trócsányi László volt fideszes igazságügyi minisztert jelölte a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra. Végül két szavazáson is úgy döntött a szakbizottság, hogy összeférhetetlen Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a korábban általa alapított Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda kapcsán folytatott tevékenysége.

Helyette Orbán Várhelyi Olivért jelölte végül. Közben a kinevezésekkel kapcsolatos procedúra továbbra is folyamatban van, a szakbizottságok fognak dönteni az amúgy EU-s ügyekben komoly tapasztalattal rendelkező Várhelyi kinevezésével kapcsolatban.

Mint ismeretes, Orbán Viktor és a magyar kormány küldöttsége Bakuban járt a hét elején a Türk Tanács ülésén, ahova elkísérte többek között Maróth Miklós, a Magyar Tudományos Akadémiától(MTA) elcsatolt kutatóhálózat, az Eötvös Loránd Kutatóhálózat (ELKH) elnöke, valamint sokan mások.

Orbán az egyik multilaterális megbeszélésen tette meghökkentő kijelentését, miszerint

„A jelenlevők közül nem mindenki tudja, de Magyarországon vannak kipcsakok. Sok magyarban van kipcsak vér. Ezeknek van önkormányzatuk. És Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is”

Magyarán Orbán nemes egyszerűséggel közölte a Türk Tanáccsal, hogy Magyarországon élnek emberek, akik magyar állampolgárok, jelentős részük valószínűleg az életben nem járt Kazahsztánban, mégsem Áder János köztársasági elnök az elnökük, hanem kazah kollégája, Nurszultán Nazarbajev.

 

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher