Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint vannak magyar állampolgárok, akiknek nem Áder az elnöke

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor és a magyar kormány küldöttsége Bakuban van jelenleg a Türk Tanács ülésén, ahova elkísérte többek között Maróth Miklós, a Magyar Tudományos Akadémiától(MTA) elcsatolt kutatóhálózat, az Eötvös Loránd Kutatóhálózat (ELKH) elnöke, valamint sokan mások.

Orbán az egyik multilaterális megbeszélésen tette meghökkentő kijelentését, miszerint

„A jelenlevők közül nem mindenki tudja, de Magyarországon vannak kipcsakok. Sok magyarban van kipcsak vér. Ezeknek van önkormányzatuk. És Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is”

Magyarán Orbán nemes egyszerűséggel közölte a Türk Tanáccsal, hogy Magyarországon élnek emberek, akik magyar állampolgárok, jelentős részük valószínűleg az életben nem járt Kazahsztánban, mégsem Áder János köztársasági elnök az elnökük, hanem kazah kollégája, Nurszultán Nazarbajev.

Az erről készült felvételt az alább nézhetitek meg:

Kik azok a kipcsakok?

Orbán valószínűleg a kunokra gondolt. A Wikipedia szerint napjainkban

„A kun önazonosság többnyire kulturális, szokásbeli szinten máig fennmaradt és újjáéledőben van. Az 1990-es évek végétől az egykori Jász-Kun kerületekhez tartozó településeken a jászok példáját követve kezdeményezték a kunkapitányok választását. A hagyomány szerint a kunkapitányi megbízás egy esztendeig tart és tiszteletbeli címet jelent. Ez idő elteltével a Nagykun és Kiskun települések egymást követően jelölnek és választanak kunkapitányt, akit nyilvánosan iktatnak be tisztségébe.”

Más újdonság is volt a miniszterelnök hízelgésében, tekintve, hogy Magyarországon nincs kun kisebbségi önkormányzat, pláne kipcsak. Orbán itt vélhetően a Kunszövetségre gondolt, mely egyébként alapszabálya szerint valóban ápolja a kun-kipcsak öntudatot, és hagyományokat.

Sőt, még kunkapitányt is választ, a címet a szerencsés – és minden bizonnyal rátermett – győztes egy évig viselheti, azonban ez a cím nem jár semmilyen praktikus dologgal, szimbolikus jellege van.

Abban viszont pontos volt a miniszterelnök, hogy sok magyarban csörgedezik kipcsak vér – már amennyiben a vérnek van nemzetisége -, tekintve hogy a Kárpát-Medencében az elmúlt évezredben nem kevés népcsoport keveredett egymással.

Arról se Orbán, se Nazarbajev nem beszélt, hogy a kunok szavazhatnak-e a legközelebbi kazah elnökválasztáson elnökükről, azonban a kazah választások tisztaságát ismerve ez valószínűleg lényegtelen is. Áder János egyelőre nem szólalt fel az ügyben.

via Euronews
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher