Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezer tűzoltó tüntetett Párizsban, a rendőrség könnygázzal oszlatta őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Június végén kezdtek sztrájkba a francia tűzoltók, szeptemberben pedig úgy döntöttek, további két hónappal meghosszabítják azt, miután a belügyminisztérium nem volt hajlandó szóbaállni velük.

A tűzoltóknak 4 fő követelésük van: a veszélyességi pótlék felemelése a jelenlegi 19%-ról 28%-ra (ez a pótlék 1990 óta nem változott, és bruttó, egyéb járadékok nélküli bérük csaknem ötödét teszi ki), továbbá azt szeretnék, ha „masszívan” növekedne a hivatásosak száma, és ügyeleti napjaik 12 órásak lennének 24 helyett, valamint azt, hogy csökkenjen a riasztások száma és javuljon saját biztonságuk.

Mindezzel szorosan összefügg, hogy a segítségnyújtásban részt vevő állami szerveknél mindenütt létszámhiány van, ezért sok esetben akkor is a tűzoltókat hívják, ha a megoldandó probléma egyáltalán nem vág profiljukba.

A rendőrség létszámhiánya miatt például rendszeresen az általános mentési és vészhelyzeti egészségügyi szolgáltatásokat is biztosító tűzoltókra maradnak például az ittasan vagy rossz idegállapotban elkövetett rendbontások, a verekedések vagy a családon belüli erőszak esetei, így munkájuk során olyan veszélynek vannak kitéve, amire nincsenek felkészülve. Hasonlóképpen, ha valaki éjszaka orvosi segítségnyújtást kér, az orvoshiánnyal sújtott településeken végül a tűzoltókat küldik ki -miközben a Franciaországban szolgálatot teljesítő 247 ezer tűzoltó alig 16 százaléka hivatásos tűzoltó, a többi 84 százalék önkéntes.

Tegnap tízezer tűzoltó vonult utcára Párizsban jobb munkakörülményeket,  magasabb bért és megbecsülést követelve. A tüntetés végén néhányan megpróbáltak áttörni egy biztonsági kordont a Nation téren, amire válaszul a rendőrség könnygázzal oszlatta a több ezer tűzoltót.

 

A tértől néhány száz méterre egy másik tűzoltói csoport a párizsi körgyűrűn próbálta meg feltartóztatni a forgalmat az esti csúcsforgalomban, aminek aztán a rendőrség vetett véget.

 

Mindeközben a Nemzetgyűlés előtt egy be nem jelentett tüntetésen is megjelent néhány tűzoltó, akik közül többen összecsaptak az épület védelmére kivezényelt rendőrökkel.

Egy francia hírügynökségnek nyilatkozó 53 éves tűzoltó szerint

„Aggodalomra ad okot a munkaerőhiány, miközben nem győzzük teljesíteni a kiszállásokat. Mindent ránk terhelnek, még a mentősök helyettesítését is. Egyszer csak majd nem fog már minden menni.”

Egyikőjük a Reutersnek arról beszélt,

a probléma az, hogy nem hallgatják meg őket, emiatt az emerek egyre dühösebbek lesznek, ami erőszakhoz vezet.

A sztrájk idején a kötelező minimumszolgáltatásban részt vevő tűzoltóautókon és kaszárnyákon feliratok és molinók jelzik:

Veszélyben a szakma, veszélyben a lakosság, értetek sztrájkolunk.

A sztrájkolóknak elegük van abból, hogy évek óta egymásra mutogatnak a döntéshozók. Szerintük a jelenlegi rendszer teljes átszervezésére lenne szükség, a hasonló feladatokat ellátó szakmák – a mentők, a rendőrök és a csendőrök – bevonásával.

(Mérce, MTI)

Címlapkép: Twitter / Ali Özkök