Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

IMF: „Ne ismételjük meg a 2008-as válság hibáit, ne hagyjuk figyelmen kívül az előjeleket”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az olcsó hitelek és az adókedvezmények arra ösztönzik a vállalatokat, hogy olyan sok hitelt halmozzanak fel, ami egy újabb recesszió esetén 19 trillió dolláros globális adóssággá válhat – figyelmeztet az IMF féléves tájékoztatójában.

A közleményből kiderül, hogy nyolc vezető ország (USA, Kína, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanolyország) adósságnak közel 40%-át még úgyis lehetetlen lenne törleszteni, ha csak fele olyan súlyos gazdasági visszaesés jönne, mint a 2008-as válság idején.

A szervezet attól tart, hogy a hitelek növekedése rendkívül sebezhetővé teszi a globális pénzügyi rendszert, ezért arra figyelmeztetik a tagállamokat, hogy ne ismételjék meg a tíz évvel ezelőtt elkövetett hibájukat, azaz ne hagyják figyelmen kívül a recesszió előjeleit.

Tobias Adrian és Fabio Natalucci, a Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi stabilitásért felelős tisztviselői azt nyilatkozták, az alacsony kamatlábú hitelek rövidtávon segíthetik felpörgetni a pénzpiacot, viszont középtávon lassul a növekedés és instabilitás áll be, ha a bankok ilyen mértékű adósságvállalásra ösztönzik a befektetőket.

„A pénzügyi feltételek éles, hirtelen szigorodása felfedheti ezeket a sebezhető pontokat, és nyomást gyakorolhat az eszközárak értékelésére” – mondták az IMF szakértői.

A bankokra vonatkozó szabályozást már a 2008-as válság idején szigorították, ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap most azt mondja, a kockázat máshova tolódott, többek között a vállalati szektorba. A szervezet úgy véli, az országoknak újból meg kellene vizsgálniuk a vállalati adókedvezményeket, ugyanis ezek is ösztönözhetik a vállalatokat arra, hogy pénzt szerezzenek hitelfelvétel révén.

Az IMF arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankokon kívül a nyugdíjalapok és a biztosítási cégek is annyira sebezhetőnek tűnnek, hogy az megközelíti a 2008-as állapotot. Adrian és Natalucci szerint itt is a nagyon alacsony kamatlábak késztették arra ezeket az intézményi befektetőket, hogy vállaljanak kockázatosabb és kevésbé likvid értékpapírokat.

Egyre több jel utal arra, hogy hamarosan újabb recesszió jöhet, és ezt egyes szakértők szerint már itthon is érezni. Júniusban írtuk meg, hogy a Napi.hu a Magyar Nemzeti Bank által közölt adatokból azt szűrte le, hogy „a hitelintézetek akcióinak sokan nem tudnak ellenállni, a bankok és a pénzügyi vállalkozások közötti verseny már a válság előtti időket idézi”. Egyre nagyobb a lakosság hitelállománya, de közben a bedőlt és késedelembe eső hitelek száma is rekordokat döntöget.

(The Guardian)