Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több a bedőlt és késedelmes hitel, a piaci hangulat a válság előtti időket idézi

Ez a cikk több mint 4 éves.

„A hitelintézetek akcióinak sokan nem tudnak ellenállni, a bankok és a pénzügyi vállalkozások közötti verseny már a válság előtti időket idézi” – olvasható a Napi.hu cikkében, amelyben az Magyar Nemzeti Bank által közölt adatokból vontak le tanulságokat.

Az adatokból az látszik, hogy egyre nagyobb a lakosság hitelállománya, azonban ezzel együtt a bedőlt és a késedelembe eső hitelek száma is jelentősen megnőtt, több éves rekordokat megdöntve.

Személyi hitelek

A személyi hiteles esetében a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya három hónap alatt 1,629 milliárd forinttal növekedett, így csaknem 20 milliárd forintra nőtt az állomány, míg az olyan személyi hitelek arányi is ijesztő mértékben nő, amelyeknél a csúszás még nem érte el a 90 napot. Ezek értéke 61 milliárd forint fölé emelkedett, amely hétéves rekord.

Folyószámla- és kártyahitelek

A folyószámla-hitelek mennyisége nem nő, ugyanakkor a 90 napnál hosszabb csúszásban lévő állomány növekedett, a 90 naposnál kisebb csúszásban lévő késedelmes állomány pedig egyetlen negyedév alatt 4,2 milliárddal, 10,8 százalékkal nőtt.

A kártyahitellel bedőlők aránya a tavalyi év végéig csökkent, a 2019-es első negyedévben azonban ismét nőni kezdett, és nő a 90 napnál kisebb csúszásban lévő ügyfelek száma is.

Ezeknek a hiteleknek a legmagasabb az átlagkamata és a késedelembe esők büntetőtételekre is számíthatnak.

Áruhitelek

Az áruvásárlási és egyéb hitelek mennyisége a tavaszra 200 milliárd forint fölé emelkedett, és itt is látszanak már a problémás tendenciák. A 90 napon túli késedelmes állomány csökken, de a három hónapnál kisebb késedelmek száma több, mint 36 százalékkal nőtt meg az év első három hónapja alatt, ezek pedig könnyen átcsúszhatnak bedőlő hitelekbe.

A lap szerint sokáig tűnt úgy, hogy nincs abból probléma, hogy nő a lakosság személyi- és áruhitel állománya, a mostani adatok azonban baljós jelek lehetnek. A hatalmas verseny miatt egyre könnyebb feltételekkel és alacsonyabb kamattal lehet hozzájutni hitelekhez. A jegybank a héten két bankot is több tízmilliós bírsággal sújtott a hitelfék-szabályok megsértéséért.

A jövőben pedig tovább növekedhet az állomány és a bedőlő, valamint késedelmes hitelek aránya is, hiszen júliusban kezdődik a babaváró támogatás is, amely jelentősen megnövelheti az ügyfelek és a felvehető személyihitel-mennyiség számát.

A babaváró támogatás keretében a 18 és 40 év közötti, házasságban élő nők igényelhetnek 10 millió forintig terjedő, szabad felhasználású hitelt, amelynek kamatait az állami költségvetés fedezi. Minden gyerek születésénél felfüggesztik három évre a törlesztést, a második gyerek születése után a fennmaradó tartozás harminc százalékát, a harmadik gyerek születése után pedig teljes egészét elengedik.

Korábban beszámoltunk egy, a lakáshitelezésben látható hasonló tendenciákat bemutató kutatásról is, miszerint „2017-ben 34%-kal bővült az újonnan kihelyezett lakáshitelek mennyisége, és ezzel együtt folyamatosan nő azok aránya, akik a lakásvásárláshoz felvesznek hitelt (most már több mint 40%). A következő egy-két évben valószínűleg folytatódni fog ez a lakáshitelezési hullám, amihez a CSOK is erőteljesen hozzájárul (ami praktikusan egy hitelfelvételi segéd-juttatás)”.

(Napi)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd