Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így befolyásolja a globális pénzpiac, hogy mennyibe kerül a lakhatásod

Ez a cikk több mint 5 éves.

Milyen pénzből épülnek lakások és te miből fizeted? Hogyan befolyásolja a lakhatási lehetőségeidet, hogy az ország melyik részén laksz? Mi a szerepe ebben a bankoknak? És mi köze a lakhatásodnak a globális pénzpiacokhoz?

Ma Magyarországon az emberek 90%-a saját maga vagy családja által tulajdonolt ingatlanban lakik. Saját tulajdonú ingatlanukat az emberek általában vagy öröklés útján szerzik, vagy banki hitelt vesznek fel: 2017-ben 34%-kal! bővült az újonnan kihelyezett lakáshitelek mennyisége, és ezzel együtt folyamatosan nő azok aránya, akik a lakásvásárláshoz felvesznek hitelt (most már több mint 40%). A következő egy-két évben valószínűleg folytatódni fog ez a lakáshitelezési hullám, amihez a CSOK is erőteljesen hozzájárul (ami praktikusan egy hitelfelvételi segéd-juttatás).

Márpedig az egyéni tulajdonon alapuló, a hitelezéstől erősen függő lakásstruktúra szükségszerűen nagyobb egyenlőtlenségekhez vezet.

Jelenleg 140 ezer magyar háztartás küzd azzal, hogy korábbi lakáshitelét vissza tudja fizetni, miközben rengetegen vannak azok is, akiknek a bankok nem adnak hitelt, de a normális lakhatást, munkalehetőséget és egzisztenciát biztosító városokban a magas bérleti díjakat se tudják kifizetni.

Ha érdekel, hogyan befolyásolja a globális pénzpiac a magyar ingatlanpiacot, és milyen tényezők járultak hozzá a lakhatási válság kialakulásához, nézd meg az alábbi videót!

A videót készítette: Markos Viktor, a kutatást és koncepciót PhD dolgozatához összeállította: Pósfai Zsuzsi.

Címlapkép: A Város Mindenkié