Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetőket igazoltattak, egy ellentüntetőt letepertek a rendőrök a török megszállás elleni tüntetésen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A kurd népállam megszállása ellen tüntettek szombat délután Budapesten. A tüntetők a Hősök teréről indulva a török, majd az amerikai nagykövetséghez mentek, mindkét helyen kritizálva a török erőszakot és Erdogant. Beszédeikben szolidaritást vállaltak a kurdokkal, akik közül egyre több a sérült, és egyre többen menekülnek a háborús területekről.

Tamás Gáspár Miklós az amerikai nagykövetségnél tartott beszédében elmondta, hogy Erdogan november 7-ei látogatását „olyan kellemetlenné fogjuk tenni, amennyire csak lehet”. Erdogan akciói, a határmenti „biztonsági zóna” létrehozásának terve és a nemrég megindult offenzíva ugyanis az ott élő viszonylag homogén kurd népcsoportot hivatott megtörni, terroristákként kezelve a kurdokat. A szombati budapesti tüntetésen a török nagykövetség előtt egy felszólaló elmondta, hogy Rojava azért is fontos, mert ezrek adták életüket a kurd területek női emancipációjának és a demokrácia ügyének előmozdításáért, valamint hoztak létre egy demokratikus államot háborús viszonyok közepette.

A beszédek befejezte után azonban nem ment haza egyből a tömeg, néhány tüntető papírrepülőket hajtogatott, majd közös visszaszámlálást követően megpróbálták azokat átdobni a sorfalat álló rendőrök és a kordon felett, ami néhány esetben sikerült is.

Az akció végignézése után a rendőrök felvették a környéken álló tüntetők adatait, indoklásuk szerint ha a követség panaszt akar tenni, akkor tudniuk kell, hogy ki ellen indítsanak eljárást, hiszen diplomáciai védelmet élvez az épület.

Kurd szimpatizáns tüntetőket igazoltatnak a rendőrök az amerikai nagykövetségnél.

A tüntetés nagy rendőri készültséggel zajlott le minden érintett helyszínen, illetve a menetet is kísérte néhány rendőr. A török követségnél az Andrássy út másik oldalán, a kurdokkal szolidaritást vállalókkal szemben török szimpatizánsok tüntettek zászlókat lengetve, egyikőjük egy kurd zászlós autót meglátva azonban átugrott a kordonokon, őt a rendőrök egyből leteperték, ezt itt lehet megnézni:

Ezt követően a nagyjából négy-ötszáz fős menet zavartalanul sétált végig az Andrássy úton, majd a Szabadság téren keresztül érkeztek az amerikai nagykövetséghez.

Kurd-magyar tüntetők a szombati tüntetésen.

A török hadműveletet nemzetközileg nagy elítélés övezi, világszerte több tüntetés szerveződött a héten a kurdok mellett és a törökök ellen, például Ausztráliában, Németországban és az USA-ban is kiálltak a kurdok népükért, elítélve az erőszakot. Az EU tagállamok elítélő nyilatkozata azonban kis híján Magyarország vétóján bukott el szerdán – ezt is kritizálják a tüntetők.

Mindeközben Donald Trump – a vasárnapi, Erdogannal folytatott telefonhívásban vállalt csapatkivonással szemben – immáron hirtelen tűzszünetet akar Erdogan és a kurdok között, az Egyesült Államok büntetésével fenyegetőzve.

Címlapkép: Fotó: Mérce