Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több autóipari cég vezeti be a rabszolgatörvényt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Már körülbelül két tucat autóipari cég jelezte, hogy elkezdték rábírni dolgozóikat a tavalyi rabszolgatörvénnyel bevezetett évi 400 órányi önkéntes túlórázásra – tudta meg a Népszava László Zoltántól, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől.

László elmondta, az egyik üzemben egy középvezető azzal fenyegetőzött, hogy leépítések lesznek, és azokat fogják kirúgni, akik nem vállalják a túlórát, bár tőle az érintett cég felsővezetése elhatárolódott – a legtöbben még óvatosan ajánlgatják a túlórát a dolgozóknak. Hozzátette azt is, hogy szerinte jelenleg jóval több cégnél történne ugyanez, ha tavaly decemberben, a törvény elfogadásakor nem lettek vola ennyire kemény tiltakozások.

A szakszervezetek korábban már jelezték, hogy a 400 óra többletmunka várhatóan ősszel lesz esedékes a cégeknél, mert jellemzően eddigre merül ki az évi 250 órányi túlórakeret. Most László Zoltán a Népszavának azt mondja, beigazolódni látszik ez a forgatókönyv, mert a cégek országszerte elkezdték ajánlgatni ezeket a megállapodásokat.

A Vasas alelnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sokszor nem is kell nyomást gyakorolni a dolgozókra, mert eleve olyan alacsonyak a fizetések, hogy sokan az egészségüket kockáztatva is vállalják a rengeteg pluszmunkát. Más esetekben pedig azért van szükség a túlóráztatásra, mert a cégek – reagálva az autóipar jövőjével kapcsolatos negatív hírekre – több dolgozót bocsátottak el, mint kellett volna.

A Népszava cikkében megemlíti azt is, hogy az autóipari beszállítók azt is hagyják, hogy a munkaerő elszivárogjon: a HR-Evolution kutatásából kiderült, hogy a vállalkozások 43 százalékánál csökkent a foglalkoztatotti létszám, de csak 23 százalékuknál történt legfeljebb 15 százalékos létszámleépítés, azaz kijelenthető, hogy a cégek nem töltik fel a megüresedett munkahelyeket. Így egyszerre van jelen munkaerőhiány és munkaerőtöbblet a mai munkaerőpiacon.

2018. december 12-én fogadta el a parlament a Munka Törvénykönyvének azon módosítását, amivel 2019 januártól 250-ről 400 órára emelkedhetett az évente maximálisan elrendelhető túlóra mennyisége. A dolgozók önként vállalhatják ezt a többletmunkát, ugyanakkor – ahogy az előrejelzések és a mostani információk is igazolják – a dolgozók könnyen belekényszerülhetnek a túlóra elvállalásába.

Tavaly év végén országos tüntetéshullám indult a rabszolgatörvény elleni tilatkozásként, a módosítást az országgyűlés azonban nem vonta vissza. És bár sok vállalat kijelentette, hogy nem fogja bevezetni a 400 órás túlórát, azért bőven van hír arról is, hogy a cégek már elkezdték érvényesíteni.

Legutóbb szeptemberben számoltunk be arról, hogy a BKV-nál túlóráról szóló nyilatkozatokat osztanak ki aláírásra – bár a vállalat tagadta, hogy ez történt volna. Arról pedig, hogy mennyire volt jó ötlet összekötni Magyarország jövőjét az autóiparral, ebben a cikkben írtunk.

(Népszava, Mérce)
Címlapkép: Markoszov Szergej, Mérce