Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit kormány szerint „lényegében lehetetlenné” vált határidőre megállapodni a brexitről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedd reggel telefonon beszélt egymással Angela Merkel német és Boris Johnson brit kormányfő a bő három hét múlva esedékes brexit kapcsán. Brit kormányzati források a sajtónak elmondták, a megbeszélés során Merkel továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a Nagy-Britannia részét képező Észak-Írország meghatározatlan ideig a vámunió része maradjon.

A névtelen források szerint ezzel „lényegében lehetetlenné vált” bármiféle megegyezés London és Brüsszel között.

A kilépés után Észak-Írországnak azért kellene a vámunióban maradnia, a tartományt az Ír Köztársasággal összekötő határszakaszon ne kelljen visszaállítani a határellenőrzést, ez ugyanis az évtizedekig zajló, 1998-ban lezárt észak-ír polgárháború kiújulásához vezetne. Cserébe viszont ideiglenesen valamilyen vámvonalat kellene felhúzni Észak-Írország és Nagy-Britannia többi része közé, a közös uniós gazdasági térség integritásának védelme érdekében – ez azonban a kilépéspárti brit jobboldal számára elfogadhatatlan.

Az elmúlt hetekben London tett javaslatokat a feloldhatatlannak tűnő probléma áthidalására, ám ezeket az EU vezetése mindezidáig elutasította.

A megállapodási kényszer azonban csak egyre fokozódik. A brit parlament által nemrégiben elfogadott jogszabály értelmében ugyanis Johnsonnak október 19-ig meg kell állapodnia a rendezett kilépésről, ellenkező esetben a jövő hét második felében tartandó EU-csúcson a kilépési határidő január 31-ig való kitolását kell kérnie.

Hivatalba lépésekor a brit kormányfő azonban világossá tette, inkább fekszik holtan egy árokban, minthogy tovább halassza a kilépést. Nem meglepő, hogy a hajthatatlan kilépéspártiak „áruló törvénynek” hívják a Johnson ellen forduló képviselőházi többség által elfogadott, a megállapodás nélküli brexitet elkerülni hivatott törvényt.

Johnson persze ki is játszhatja a törvényt, ha sikerül valamelyik uniós kormányfőt meggyőznie arról, a csúcson vétózza meg a határidő eltolását.

Ebben az esetben Nagy-Britannia október 31-én – így is, úgy is – ki kell, hogy lépjen az EU-ból. A brit sajtóban már többször fel is merült Orbán Viktor mint lehetséges vétózó.

Egy tegnap napvilágot látott tudósítás szerint azonban London ennél durvább lépésekre is elszánta magát. A mérsékelt konzervatív Spectator újságírója rangidős kormányzati forrásra hivatkozva állítja, a brit kormány megfenyegetheti a tagállami vezetőket, hogy a kilépés utáni kétoldalú gazdasági és biztonságpolitikai megállapodások során előnyben részesítené azokat, akik megvétózzák a kilépés elhalasztását, és „a sor végére teszi” azokat, akik nem.

Az konzervatív kormány belügyminisztere, a Johnson-ellenes Amber Rudd szerint a Spectatornak nyilatkozó névtelen forrás nem más, mint a brit politika egyik legnagyobb spílere, a brexit-népszavazás kimenetelének egyik fő mérnöke, Dominic Cummings, Johnson jobbkeze. Ebben a legtöbb brit parlamenti forrás is egyetért vele.

Az említett nyilatkozat emellett kitér arra is, a brit kormány úgy számol, a héten kudarcos véget érnek a Brüsszellel folytatott tárgyalások, Johnson pedig előrehozott választások kiírását fogja javasolni. Ehhez azonban az ellenzék fő erejének a Munkáspártnak a szavazataira is szükség van, ám utóbbi már korábban jelezte: csak a kilépés elhalasztása után menne ebbe bele.

A Spectator cikkében a titokzatos forrás arra is kitér, előrehozott választások esetén Johnson és a Konzervatív Párt a megállapodás nélküli brexit (no-deal Brexit) megalkuvásmentes képviseletébe fog beleállni, hiszen csak így tartják megakadályozhatónak, hogy a kilépéspárti választók Nigel Farage Brexit Pártjához vándoroljanak át a toryktól.

Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt is készül az elkerülhetetlennek látszó választásokra. Corbynék hatalomra kerülésük esetén új népszavazást írnának ki, amelyben különböző kilépési opciók mellett az EU-ban maradás is – vagyis lehetőség nyílna akár a 2016-ban meghozott döntés visszafordítására is.

A kedd délelőtt napvilágot látott brit hírekre az Európai Bizottság csak annyit reagált, a technikai tárgyalások jelenleg is zajlanak, így nehezen áll meg a megállapodás ellehetetlenülésének kijelentése. Az Európai Tanács nemsokára elköszönő elnöke, a lengyel Donald Tusk Twitteren reagált. Elmondása szerint Boris Johnson egy „hülye hibáztatási játékot” akar megnyerni, holott Nagy-Britannia és az EU jövőjét kéne szem előtt tartania.

(via The Guardian, The Spectator)

Címlapkép: Flickr / Number 10