Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brit lapok szerint Orbánnal végeztethetik el a piszkos munkát brexit-ügyben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több brit lap, köztük az Express és a Telegraph is arról számolt be, hogy valamilyen ígéret hangzott el magyar részről, miszerint ha Boris Johnson a brexit halasztását kéri az Uniótól, akkor azt Orbán Viktor EU-s részről megvétózhatja. A brit miniszterelnök így érhetné el, hogy ne húzzák tovább a brexitet, és Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az EU-t.

Erről az opcióról már korábban is voltak hírek, szeptember elsején például azt írtuk:

„Egy rangidős brit kormányzati forrásra hivatkozva a konzervatív Sunday Times hetilap arról ír, hogy Boris Johnson valamelyik szövetségesét, például Orbán Viktort használhatja arra, hogy az október 17-18-ra időzített uniós csúcstalálkozón megvétózza Nagy-Britannia kilépési határidejének további halasztását, és ezzel még valószínűbbé tegye az alku nélküli kilépés forgatókönyvét.”

Azóta annyi változott, hogy a parlament megszavazta, hogy nem mehet bele megállapodás nélküli brexitbe, amennyiben nincs megállapodás, a brexit halasztását kell kérnie. A trükkre és hozzá Orbán Viktornak ezért lehet szüksége Boris Johnsonak. Boris Johnson ez volt első nagy veresége miniszterelnökként, a kötelező halasztásról szóló szavazáskor pártja egy nagyobb része ellene szavazott, köztük Winston Churchill unokája és Philip Hammond korábbi pénzügyminiszter is.

Viszont az EU részéről bármely tagállam megvétózhatja ezt a halasztást. Amennyiben pedig az EU egy vétó miatt nem megy bele a halasztásba, akkor Boris Johnson megtartja a parlament döntését, nem követ el törvénysértését, de mégse lesz halasztás, és jön október 31-én a megállapodás nélküli Brexit.

Ahogy a 444 írja „a brit lapok a magyar vétó lehetőségét arra alapozzák, hogy Szijjártó Péter és a londoni magyar követ, Szalay-Bobrovniczky Kristóf részt vehettek a Johnson-kormány péntek reggeli ülésén, legalábbis egy fotón látszanak ott. Szijjártó pedig kinti nyilatkozataiban sokkal megengedőbb hangon beszélt a Johnson-kormány igényeiről, mint bármely másik EU-s tagállam kormányának képviselője, és inkább az EU-s tárgyalási pozíció kioktató, időhúzó stílusát kritizálta.”

Kérdés viszont, hogy idehaza hogyan magyarázná ezt a lépést Orbán, egy megállapodás nélküli brexit ugyanis sok Nagy-Britanniában tanuló és dolgozó honfitársunkat hozhatna nehéz helyzetbe.

(Telegraphexpress, 444)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs