Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője új brexit-szavazást és általános választásokat írna ki

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője a Guardianben jelentette meg véleményét és terveit, ezek szerint új népszavazás kiírását tervezi, amennyiben kormányra kerül, és ebben szerepelne lehetőségként az Európai Unióban maradás is.

Corbyn szerint – ellentétben a konzervatívokkal, akik mindenképp a kilépést erőltetnék és a Liberális Demokrata párttal, mely népszavazás nélkül vonná vissza a brexitet – a nép kezébe kell adni a kilépésről szóló döntést.

Cikkében emlékeztet, a toryk – és a kormány – valamennyi vezetője azzal volt elfoglalva a brexit kapcsán, hogy saját és pártja hatalmát biztosítsa. Véleménye szerint David Cameron azért írt ki népszavazást, hogy kifogja az euroszkeptikus, szélsőjobboldali UKIP vitorlájából a szelet, Theresa May elsősorban a párt széthullását kívánta megakadályozni, míg Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök – akinek eddig valamennyi javaslatát leszavazta az alsóház – pedig saját politikai előmenetelét, ha nem túlélését reméli a jelenlegi, október 31-i határidő határozott betartásától.

Ezzel szemben mindahányan alárendelték a nép érdekeit saját maguk és szűkebb közegük érdekeinek,

ahogy az a kiszivárgott, a kormány belső használatára készült „Yellowhammer” jelentésből is kiderül, mely többek között élelmiszer- és gyógyszerhiányt, valamint erőszakos zavargásokat prognosztizál egy rendezetlen kilépés esetére.

Corbyn szerint ezzel szemben

„a Munkáspárt minden szükséges lépést meg fog tenni a káosszal, leépüléssel és munkahelyek megszűnésével – valamint az északír békefolyamatra is súlyos fenyegetést jelentő – megegyezés nélküli kilépés elkerülésére”.

Az új brexit-referendum mellett a munkáspárti vezető általános választásokat is sürget, hogy a nép választhasson „a születési előjogokkal rendelkezőket képviselő konzervatívok, és a sokak számára jólétet és hatalmat biztosító munkáspárt” között.

Jeremy Corbyn korábban nem foglalt határozottan állást a kilépés tekintetében, általánosságban azonban elmondható róla, hogy a Munkáspárt hagyományos álláspontjához hasonlóan kritikus az Európai Unió jelen működésével, annak antidemokratikus és a nagytőke érdekeit szolgáló jellege miatt.

A jelenlegi konzervatív vezetés azonban nem az Unió antidemokratikus volta miatt kívánja elhagyni az EU-t, hanem hogy annak szabályozásai nélkül az uralkodó tőkésosztály magasabb profitrátákat érhessen el, ezzel összefüggésben tovább liberalizálnák a piacokat, melytől a bérből élők tömegeinek életkörülményei nemhogy javulnának, de romlanának mind rövid, mind hosszabb távon.

A Munkáspártban komoly ellentétek vannak az EU-hoz való viszony tekintetében, és a jelenlegi munkáspárti árnyékkormány több minisztere is azért lobbizik, hogy a jövőheti kongresszuson a párt fogadjon el olyan határozatot, melynek értelmében a továbbiakban egyértelműen a maradás mellett kampányol.

Az mindenesetre egyértelmű, hogy a pártelnökkel együtt a párt teljes mértékben elutasítja a megegyezés nélküli kilépést az Unióból, tekintve hogy az semmilyen formában nem szolgálhatja a nép érdekeit.

A konzervatívok pedig, ha lehet, a Munkáspártnál is megosztottabbak a brexit tekintetében – habár miniszterelnökük ha törik, ha szakad, kilépne az Unióból október 31-én, a parlament mindkét háza megszavazta az ezt tiltó törvényt, és sok, egyébként keményvonalas Tory képviselő is a Liberális Demokraták soraiba ült át az utóbbi időben a kormány politikája miatt.

Ha szeretnél többet olvasni arról, hogyan változik a brit politika lassan egy hosszúra nyúlt Monty Python epizóddá, ezen a linken megteheted.

via Guardian / MTI / Mérce