Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kubatov Gábor és Lázár János összeveszett Botka László dicséretén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Lázár János pénteken egy rádiós adásban dícsérte Botkát, mire Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke egy, a szegedma.hu által készített villáminterjúban azt reagálta: szerinte Lázár kiváló stratéga, védi a városát és így érdeke az, hogy Szeged élére alkalmatlan személy kerüljön, Botka László pedig pontosan ilyen, ezért dícséri.

Lázár a Rádió 7-nek adott  interjújában arról beszélt: amikor ő Hódmezővásárhely polgármestereként ellenzékben vezette a várost, akkor is megpróbált együttműködni a kormánnyal. A saját példája mellett a Szeged polgármesterét, Botka Lászlót hozta fel, megdícsérve, hogy milyen okosan politizál – szerinte egy nagyobb várost csak így lehet vezetni.

Én Botka Lászlótól soha nem hallottam, hogy Orbán Viktort lámpavasra kellene küldeni. [..] Én soha nem hallottam Botka László le akarná csukatni a kormánytagokat, a Fidesz vezetőit, vagy éppenséggel lámpavasra akarná küldeni őket. Én ilyet nem hallottam tőle. Azt hiszem, hogy ő ennél okosabb ember.”

Kubatov az interjúra reagálva közölte: ha Szegedet egy erős, kormánypárti polgármester irányítaná, akkor Hódmezővásárhely vezető szerepe megkérdőjeleződne, valamint a fejlesztési forrásokból is jóval kevesebb jutna nekik. Szerinte Szegednek ugyanis még sosem volt olyan felkészült és rátermett polgármesterjelöltje, mint Nemesi Pál.

Lázár interjújába Botka dícsérete mellé még egy kis odaszúrás is belefért, amely egyértelműen Márki-Zay Péternek, a Lázár szülővárosát vezető ellenzéki polgármesternek címzett fenyegetés volt:

„Az a polgármester, aki elzárja a saját települését attól, hogy szövetségeket kössön, azért mert neki nem tetszik ez vagy az a politikai erő, (..) az az öngyilkosság egyik speciális formáját követi el szerintem”

Tehát Lázár szerint a Fidesszel nem együttműködni annyit jelent, mint a saját sírunkat ásni. Pedig az Alaptörvény, jelenlegi állása szerint, 34. cikkében azt mondja ki: az államnak kötelessége együttműködni minden önkormányzattal.

(1) A helyi önkormányzat és az állami szervek a közösségi célok elérése érdekében együttműködnek. A helyi önkormányzat részére kötelező feladat- és hatáskört törvény állapíthat meg. A helyi önkormányzat kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatásra jogosult.

Korábban a 444 írt arról cikket, hogy Lázárnak és Kubatovnak ellentétes érdekei lehetnek Szegeden. Kubatovot Orbán küldte el Szegedre rendet tenni – de ez sérti Lázár helyi érdekeit. Ekkor került parkolópályára a Lázár emberének tartott Szabó Bálint, akit a Szeviép-ügyben dobott be a Fidesz korábban, hogy támadja Botkát. Végül idén a fideszes sajtó már ellene fordult: Szabó viszont így is elindul független polgármesternek, a Fidesz és Kubatov jelöltje, Nemesi Pál mellett.