Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Partizán: Körözött bűnözőig nyúlnak az erzsébetvárosi ingatlanpanama szálai

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Partizán legújabb videójában Erzsébetváros önkormányzati ingatlanjainak sanyarú sorsát mutatja be.

Erzsébetváros neve több mint 10 éve forrt össze az ingatlanpanama kifejezéssel, Hunvald Györgynek „köszönhetően”. Az akkori, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek középpontjában már akkor is az önkormányzati lakásvagyon, illetve annak elkótyavetyélése állt. Hunvald és társai letartóztatását akkor, 2009-ben a még ellenzékben lévő Fidesz jól lovagolta meg, sőt, Vattamány Zsolt későbbi polgármester harcosan tematizálta is a témát – 2010-ben pedig mind az országgyűlési, mind az önkormányzati választást a Fidesz nyerte.

2014-re már nem volt ennyire stabil a kormánypárt pozíciója a kerületben, pedig még mindig Hunvald szellemével riogatták a választópolgárokat. Ezután azonban belső harcokról szólt a fáma, amelyekből végül Vattamány került ki győztesen, Rónaszékiné Keresztes Mónikával szemben.

Önkormányzati ügyek akkor is fel-feltűntek a kampányidőszakban, bár elsősorban az ellenzék elleni lejáratókampány részeként. Vattamány Zsolt végül, ha nem is simán, de újra hozta a kerületet.

Az idei önkormányzati választás pedig igencsak érdekesnek ígérkezik. Vattamány kihívójaként az ellenzéki együttműködés jelöltje az a Niedermüller Péter (DK), akinek nem sok köze van a kerülethez, mellette pedig (érdekes körülmények között) felbukkant újra a magát politikailag rehabilitálni igyekvő Hunvald György, és az LMP-ből nemrég kilépett Moldován László is.

És akkor térjünk is vissza a Partizán videójához, illetve az abban látható ingatlanügyekhez. A kerületben közel 500 önkormányzati tulajdonú ingatlan áll jelenleg is üresen, közülük rengeteg bedeszkázva, lepusztulva, szörnyű állapotban van. Lényegében lakhatatlanok.

A történet főszereplője Tóth István, aki a videóban névtelenül megszólaló egyik férfi szerint „aprópénzért”, a piaci árakhoz képest elenyésző összegért kínált fel önkormányzati ingatlanokat megvásárlásra. Igaz, hogy ezek is leromlott állapotban, ám jó környéken lévő lakások, amelyek még így is jutányos áron (300-350 ezer forint/négyzetméter áron) lettek felkínálva.

Az egyik nyilatkozó szerint ő maga 8 lakást vett volna meg így, Tóth közvetítésével, mindegyikért 500 ezer forintot előleget fizetett neki. Amikor elmentek megtekinteni az ingatlanokat, Tóth István borítékban hozta magával a kulcsokat, kapukódokkal együtt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a kulcsokat kizárólag az EVIN (az erzsébetvárosi ingatlanok kezelésével foglalkozó önkormányzati cég) alkalmazottai kezelhetik, szigorú elszámolás mellett. Mindez felveti a kérdést: hogyan jutott ezekhez az információkhoz és kulcsokhoz Tóth, ha nem az ingatlankezelő cég vagy az önkormányzat közreműködésével?

Az EVIN-nél egyébként tagadták, hogy Tóth István náluk dolgozna.

Tóth azoknak, akiknek jutányos áron felkínálta az ingatlanok megvásárlásának lehetőségét, jelezte, hogy az önkormányzat pályázatot fog rájuk kiírni, aminek az elbírálása után „minden rendben lesz”. A reménybeli vásárlók pedig várták a csodát.

Csakhogy a következő hír már az volt: Tóth István eltűnt, ráadásul a rendőrség körözi.

Mindeközben azért az önkormányzat adott is ki szociális alapon bérlakásokat rászorulóknak. Olyan lakásokat, amelyek lényegében lakhatatlanok, nincs bennük gáz vagy éppen a konvektorok használhatatlanok. Az egyik bérlő elmondása szerint csak ők 2 és félmillió forintot öltek bele a lakásba, hogy felújítsák, ezt azonban az önkormányzat nem veszi figyelembe, a bérleti díjukba nem számítja bele. Ráadásul elmondta azt is: a bérlakás, amibe beköltözhettek, 10 éve állt üresen, ők maguk pedig 2 éve várnak arra, hogy beköltözhessenek valahová.

Hogy miért nem adták ki mondjuk éppen ezt a 10 éve kihasználatlan, és közben folyamatosan pusztuló ingatlant korábban, amikor nyilván jócskán voltak rá jelentkezők, vagy hogy most miért adták ki mégis – ez nem derült ki.

Tóth István ellen tehát a rendőrség körözést adott ki. Tóthról tudni érdemes, hogy meglehetősen jó viszonyt ápol a helyi Fidesszel, Facebook-ismerősei közt éppúgy megtalálható Vattamány Zsolt, mint Rónaszékiné, vagy éppen Bajkai István, a Fidesz kerületi országgyűlési képviselője, és a párt helyi elnöke, illetve más erzsébetvárosi fideszesek is.

Köztük van az a Benedek Zsolt, aki Bajkai helyi intézője, erzsébetvárosi képviselő, és a pénzügyi és kerületfejlesztési bizottság elnöke. Vele Tóth fotók tanúsága alapján igencsak baráti viszonyt ápol. Benedek felel többek közt a VII. kerület önkormányzati újságjának, illetve egyéb szóróanyagoknak a terjesztéséért.

Tóth Facebook-profilja alapján beazonosítható élettársa egyébként jelenleg is az önkormányzati magazinok kiszórásával foglalkozik.

A kerületi pletykák szerint Tóth amúgy is részt vett a helyi Fidesz segítésében, kampányidőszakban részt vett például adományosztásban, de a videóban egy férfi arról is beszél, hogy az ellenzéki plakátok megrongálásához is lehetett köze.

Tóth ellen a körözést idén júliusban rendelte el a rendőrség csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A Partizán információi szerint 49 lakással házalt, mondván, segít a reménybeli vásárlóknak „a vagyonkezelő és önkormányzat felé történő közvetítésben”.

A lakások közül kilencet idén augusztus elsején az önkormányzat azonnali hatállyal értékesített, egy rendkívüli bizottsági ülés keretein belül. Tudni kell: a Benedek Zsolt által vezetett pénzügyi és kerületfejlesztési bizottság 50 milliós érték alatt szabadon értékesítheti az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat, nem szükséges hozzá testületi jóváhagyás.

A kilenc ingatlanból nyolcat dr. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke vásárolt meg, aki ezen lakások esetében egyedüli ajánlattevő volt, ráadásul pont a kikiáltási árat ajánlotta fel vételi árként.

Két hónappal később, október elsején viszont az ingatlanok még mindig nem lettek átírva a földhivatali nyilvántartás alapján Schadl György nevére.

A Partizán tegnap élő vitaműsorban is körbejárta az erzsébetvárosi és terézvárosi ügyeket, az adást itt lehet megnézni:

Frissítés 2019.11.11: Benedek Zsolt által a lapunkhoz eljuttatotthelyreigazítás szerint  Benedek Zsolt nem ápol Tóth Istvánnal jó viszonyt.