Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomoz a rendőrség a Karácsony-féle hangfelvétel ügyében, csak nem a lehallgatás miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kényszerítés bűntette miatt elrendelte a nyomozást a Karácsony Gergely-féle hangfelvétel ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségében működő Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – tudta meg a PestiSrácok.

Az ügyben az a Tényi István tett feljelentést, aki korábban a Fidesz tagja is volt, ismertté viszont egyértelműen dömpingszerű feljelentéseivel vált (itt egy remek írás róla).

Tényi egyébként a PS információi szerint Várnai László volt LMP-s politikus és jelenlegi zuglói független polgármester-jelölt Facebook-posztja után tett feljelentést, mely posztban Várnai reagált arra, hogy a kiszivárgott Karácsony-felvételen úgy tűnik, mintha Karácsony arról beszélne, Tóth Csaba megfenyegette többször is őt is, és a családját is. Várnai a posztban azt írta, tudott róla, hogy ilyen fenyegetés történt, Karácsony neki is beszámolt róla, és hozzátette, hogy őt is, másokat is ért ilyen fenyegetés, „úgyhogy sosem kételkedtem Gergő állításában” – fogalmazott.

Karácsony Gergely egyébként többször is cáfolta, hogy szavai Tóth Csabára vonatkoztak volna, elmondása szerint a felvételt manipulálták, és üzleti körök fenyegették a családját, nem a zuglói szocialista politikus.

A BRFK sajtóosztálya a PS kérdéseire közölte: a feljelentést a kizárólagos hatáskörrel rendelkező Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF) küldték meg, végül kényszerítés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.

A hangfelvétel egyébként múlt hét csütörtökön került nyilvánosságra, Karácsony Gergely még aznap jelezte, hogy az ügyben feljelentést tesz. Vasárnap Szabó Tímea rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, hogy álláspontjuk szerint a felvételek a Párbeszéd elnökségi ülésein, a Képviselői Irodaházban készülhettek. Akkor azt is elmondta, szerinte több ülésből vágták össze a sajtóhoz kiszivárgott anyagot. A sajtótájékoztatón Szabó jelezte: a Párbeszéd feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen, miután bűncselekmény áldozatai lettek, és véleményük szerint a nyomozó hatóságok feladata, hogy megtalálják, ki hallgatta vagy hallgatja le az irodájukat.

Hétfőn viszont az derült ki, hogy a rendőrséghez feljelentés nem érkezett, hivatalból pedig nem vizsgálják, hogyan hallgathattak le egy ellenzéki párt elnökségi ülését egy olyan helyiségben, amely nemzetbiztonságilag szigorúan védett – legalábbis ez derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válaszából, amelyet az Index kérdéseire adott.

via PestiSrácok/Mérce
Címlapkép: MTI/Kovács Attila