Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem nyomoz a rendőrség Karácsonyék lehallgatási ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

A rendőrséghez egyelőre semmilyen feljelentés nem érkezett, hivatalból pedig nem vizsgálják, hogyan hallgathattak le egy ellenzéki párt elnökségi ülését egy olyan helyiségben, amely nemzetbiztonságilag szigorúan védett – ez derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válaszából, amelyet az Index kérdéseire adott.

Mint ismert, csütörtökön került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt beszél különböző ellenzéki belügyekről. A felvételen Karácsony egyebek mellett szocialista és DK-s ellenzéki polgármesterjelöltekhez, illetve a zuglói és fővárosi MSZP-hez kapcsolódó konfliktusairól beszél, valamint az is elhangzik, hogy Tóth Csaba, Zugló MSZP-s egyéni képviselője megfenyegethette Karácsony családját.

A felvételről Karácsony Gergely úgy nyilatkozott: szerinte manipulatív felvételről van szó, amely „nyílt szembenézés helyett titkosszolgálati módszerekkel lehallgatott és összevágott hangfelvétel”. Valamint azt is kifejtette: az ellenzéki összefogásról beszél a felvétel egy részén, „ami sok vitával jött létre, de ma jól működik és erős szövetség”. Szerinte az összevágott felvétel hamisan sugallja, hogy a zuglói MSZP fenyegette őt meg, és valójában olyan, Fideszen keresztül működő üzleti körökről van szó, amelyek megkeresték őt, de visszautasította őket.

Karácsony még a felvétel nyilvánosságra kerülésének napján egy sajtótájékoztatón kijelentette: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz. Továbbá nemzetbiztonsági ügynek nevezte, hogy ellenzéki politikusokról szóló, titkosszolgálati eszközökkel, törvénysértő módon készült felvételek kerülhetnek ki a kampányban. A főpolgármester-jelölt a felvétel körülményeiről azt mondta, nem emlékszik, mikor és hol történhetett, de szerinte egy magánbeszélgetését rögzítették.

Vasárnap egy újabb sajtótájékoztatón Szabó Tímea a Párbeszéd országgyűlési képviselője már arról beszélt, hogy a felvétel a Párbeszéd elnökségi ülésén, a szigorúan védett képviselői irodaházban készült. Akkor azt is elmondta, szerinte több ülésből vágták össze a sajtóhoz kiszivárgott anyagot. A politikus azért biztos abban, hogy az elnökségi ülésen készülhetett a felvétel, mert felismerte rajta a saját kisgyermeke hangját is. Szabó Tímea a magyar Watergate-botránynak nevezte az ügyet.

Karácsony Gergelyt mai sajtótájékoztatóján is kérdezték a kiszivárgott hangfelvétellel kapcsolatban. Azt válaszolta, hogy „óriási skandalum, hogy egy ellenzéki párt elnökségi ülését valakik lehallgatják egy olyan helyiségben, amely nemzetbiztonságilag szigorúan védett.” Úgy fogalmazott: az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtették.

 

Címlapkép: MTI/Mónus Márton