Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a nagygyűlésről: volt füttyszó, de kulturált rendezvény volt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, eredménytelen volt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) legutóbbi nagygyűlése, amely több között arról maradt emlékezetes, hogy a résztvevők kifütyülték az államtitkárokat.

Azt is megírtuk, hogy  MOK elnöke, Éger István a nagygyűlés után úgy nyilatkozott, hogy „nem igazak az államtitkárok kifütyüléséről szóló hírek”.

Éger István csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, ahol a műsorvezető, Rónai Egon a nagygyűlés után tett nyilatkozatáról és az orvosi kamara sztrájktárgyalásáról is kérdezte. Füttyszóügyben Éger úgy reagált:

„Nem azt mondtam. Úgy fogalmazott némelyik sajtóorgánum, hogy kifütyülték. Na most volt füttyszó, ez kétségtelen, de én azt gondolom, hogy az egész rendezvény a jogos nemtetszés nyilvánításának tekintetében belefért abba, ami egy kulturált rendezvénybe belefér.”

Rónai következő felvétésre pedig, amely szerint az államtitkárok felkészületlenül érkeztek a nagygyűlésre, és mintha csak üres ígéretekkel próbálták volna megnyugtatni a résztvevő orvosokat, Éger szűkszavúan úgy felelt:

„Ezzel nincs vitám.”

A MOK elnöke szerint ugyanakkor a tavaszi bértárgyalások nem vetítették előre a nagygyűlés eredménytelenségét. Azóta viszont a tárgyalások folytatódtak a minisztériummal, Éger szerint már három fordulón túl vannak, most a legfontosabb terítéken lévő követelések a nyugdíjas korú orvosok negatív diszkriminációjának megszüntetése, illetve maga a bérkérdés, amely kapcsán a nagygyűlésen a füttyszó is elhangzott.

A MOK által felvetett követelések a következők voltak:

  • 2022. január elsejétől bevezetett egységes, kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, munkaviszony típusától függetlenül
  • A paraszolvencia (hálapénz) megszüntetése, emellett béremelés
  • A nyugdíjas orvosok diszkriminációjának megszűntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése
  • Az orvosi végzettséggel (nondoktor, Msc. nővér) nem rendelkező munkatársak pusztán spórolásból történő helytelen foglalkoztatásának megszüntetése
  • A szakmai minimumfeltételek ellenőrzése, mind az emberi erőforrásokat, mint az eszközöket illetően.

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalásokon elmegy-e a falig az orvostársadalom érdekében, vagy pedig taktikai megfontolásból lavírozni próbál, hogy a kormány ne azt érezze, hogy ellenséggel tárgyal, Éger így felelt:

„Elmentem én a falig már számos alkalommal, ennek és az előző kurzusnak az idején is. […] De egy dolgot tudomásul kell venni: a falig úgy tudok elmenni, hogy ha azok is jönnek velem a falig, akiknek az érdekében fel kell lépnem. […]”

A Magyar Orvosi Kamara novemberben elnököt választ, Éger kihívója pedig az a Kincses Gyula egykori egészségügyi államtitkár, az egészségügyi nemzeti minimum ötletgazdája lesz. Amikor a műsorvezető rákérdezett Égernél, hogy vállalja a jelölést az elnökválasztásra,

Éger kitérő választ adott, szerint később is választ adhat még erre a kérdésre.

 

(Atv.hu)

Címlapkép: atv.hu