Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Béremelés, hálapénz – ma sem kaptak választ kérdéseikre a magyar orvosok a Kamara nagygyűlésén

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai napra hívták össze a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlését, ám az orvosok követeléseikre, problémáikra semmiféle kézzelfogható választ nem kaptak a politikusoktól- írja a 24.hu.

A Magyar Orvosi Kamara júniusban, egy online kérdőív kiküldésével mérte fel, mekkora az elégedetlenség az orvosok körében: akkor az 5188 kitöltő szakember közül 5020 azt válaszolta, résztvenne olyan nagygyűlésen, ahol határozott válaszokat várnának a meghívott döntéshozóktól azzal kapcsolatban, hogy mit kívánnak tenni az orvosok helyzetének gyors javítására. A kitöltők közül pedig többen még az önként vállalt túlóráikat is lemondták volna, demonstrációképp – ezután jelentették be, hogy nagygyűlést szerveznek.

A MOK mai eseményére nagyjából kétszáz orvos ment el, a kormány részéről pedig Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, valamint Szalay- Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár jelentek meg.

A MOK által felvetett követelések a következők voltak:

  • 2022. január elsejétől bevezetett egységes, kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, munkaviszony típusától függetlenül
  • A paraszolvencia (hálapénz) megszüntetése, emellett béremelés
  • A nyugdíjas orvosok diszkriminációjának megszűntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése
  • Az orvosi végzettséggel (nondoktor, Msc. nővér) nem rendelkező munkatársak pusztán spórolásból történő helytelen foglalkoztatásának megszüntetése
  • A szakmai minimumfeltételek ellenőrzése, mind az emberi erőforrásokat, mint az eszközöket illetően.

Az egybegyűlt orvosok többször is keményen kifütyülték Horváthot, aki először arről beszélt:

a nyolcvanas években, még kezdő orvosként arra tett fogadalmat, a jelenlegi egészségügyi rendszert megváltoztatja, valamint szót ejtette az „emberközpontú egészségügyről” is.

Az államtitkár az Európai Uniós fejlesztésekről is szeretett volna beszélni, ám ekkor a nemtetszésüket kifejezendő piros lapokat emeltek fel az orvosok.

A másik felszólaló, Szalay- Bobrovniczky szintén hanyagolta a fontosabb témákat:  a költségvetés egészségügyet érintő számairól kezdett beszélni, ezt pedig nagy nevetés fogadta.

Az olyan lényeges kérdésekkel kapcsolatban, mint például hogy várható-e béremelés, illetve megszüntetik-e a hálapénz rendszerét, csak annyit jegyzett meg: a megoldásra még időt kér.