Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke letagadta, hogy az orvosok kifütyülték az államtitkárt

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Lebonyolításában korrekt és sikeres, ugyanakkor eredménytelen nagygyűlés volt a szombati”

nyilatkozta a 24.hu-nak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Sőt, azt is hozzátette, hogy nem igazak az államtitkárok kifütyüléséről szóló hírek, ám úgy fogalmazott: „kétségtelen, hogy a kormányzati szereplők üres kézzel érkeztek a nagygyűlésre, ezt pedig rossz néven vették az orvosok.”

Mi is beszámoltunk róla, hogy valójában mennyire is volt üres nagygyűlésen megjelent kormányzati szereplők keze. Bár az eseményre meghívót kapott a pénzügyi tárca, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is, végül csak utóbbi két tárca képviseltette magát, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár személyében.

A MOK előre jelezte, hogy az alábbi követeléseik vannak:

  • 2022. január elsejétől bevezetett egységes, kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, munkaviszony típusától függetlenül
  • A paraszolvencia (hálapénz) megszüntetése, emellett béremelés
  • A nyugdíjas orvosok diszkriminációjának megszüntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése
  • Az orvosi végzettséggel (nondoktor, Msc. nővér) nem rendelkező munkatársak pusztán spórolásból történő helytelen foglalkoztatásának megszüntetése
  • A szakmai minimumfeltételek ellenőrzése, mind az emberi erőforrásokat, mint az eszközöket illetően.

Ehhez képest mind a két kormányzati megjelent hímezett-hámozott csupán, így amikor Horváth az Európai Uniós fejlesztésekről szeretett volna beszélni, a jelenlévő orvosok piros lapokat tartottak fel, előadásának több pontján pedig ki is fütyülték, Szalay-Bobrovniczkyt pedig kinevették, amikor a költségvetés egészségügyet érintő számairól kezdett értekezni, és ő is kapott elégedetlen fújolást és füttyögést is.

Kép forrása: Magyar Orvosi Kamara / Facebook

Hogy mindez Éger Istvánnak, a MOK elnökének hogy nem tűnt fel, az kérdéses, letagadni viszont nem érdemes, ugyanis például az RTL Klub felvételén tisztán hallható.

 

Különösen beszédes, hogy amikor Szalay-Bobrovniczky úgy fogalmaz:

„Az orvos társadalom az egyik legfontosabb csoport számunkra, ezt higgyék el…”

A mondatot nem tudja befejezni, mert kifütyülik, zavarában pedig ő is elneveti magát.

Érdekes, hogy mindezek után Éger István a 24-.hu-nak úgy nyilatkozott:

„Azt, hogy a nagygyűlésen nem volt eredmény, én is rossz néven veszem, ugyanakkor most úgy tűnik, belendül a dolog. Egyelőre reménykedem.”

Mivel sem az államtitkár, sem a helyettes államtitkár semmi olyan konkrétumot nem villantott fel, ami alapján az orvos társadalom, és úgy általában az egészségügy helyzete jobb irányba fordulhatna, minimum meglepő a MOK elnökének optimizmusa.

Fontos még kiemelni, hogy a Magyar Orvosi Kamara novemberben elnököt választ, Éger kihívója pedig az a Kincses Gyula egykori egészségügyi államtitkár, az egészségügyi nemzeti minimum ötletgazdája lesz.

via 24.hu

Címlapkép: Magyar Orvosi Kamara / Facebook