Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nő a káosz az afgán elnökválasztás körül, mindkét esélyes győzelmet hirdetett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megismétlődhet az öt évvel ezelőtti hónapokig tartó választási felfordulás a polgárháború sújtotta Afganisztánban. A szombaton lezajlott szavazást követően a jelöltek nyilatkozatai a 2014-es helyzet megismétlődését vetítik elő.

A jelenlegi két legnagyobb esélyes, a hivatalban lévő elnök Asraf Gháni és kormányfője, Abdullah Abdullah előző, 2014-es hatalomra kerülése is szinte ugyanilyen körülmények között zajlott le: mindkét esélyes jelölt és csapata jelölt biztos saját győzelmükben, illetve különféle indokokkal cáfolja a választás szabályosságát. Amennyiben egyik induló eredménye sincsen 50% felett, újabb szavazásra kerül sor novemberben.

Abdullah Abdullah (b), John Kerry amerikai külügyminiszter (k) és Asraf Gháni (j) 2014-ben a kabuli amerikai nagykövetségen (Fotó: FLICKR / U.S. DEPARTMENT OF STATE)

„Mi kaptuk a legtöbb szavazatot a választás során, nem lesz szükség második körre” – nyilatkozta Abdullah a hétfői kabuli sajtótájékoztatóján. A volt kormányfő azt is kijelentette, hogy csak azokat a szavazatokat fogadja el érvényesnek, amiket előzetes biometrikus személyazonosítással vittek be a rendszerbe. A biometrikus – ujjlenyomat és fotó általi – személyazonosítási rendszer felállítására a korábbi választási csalások miatt került sor.

Azonban ez sem oldja meg a problémát teljesen. A fotó általi hatósági azonosítás miatt a konzervatív területeken, tehát az ország 34 tartományából 12-ben élő nők egyáltalán nem járultak az urnákhoz.

A szombati választás során ráadásul az azonosítást végző gépekkel is problémák adódtak, így számos választó szavazata előzetes azonosítás nélkül került be a rendszerbe – ezt kifogásolta Abdullah Abdullah.

Ashraf Ghani korábbi belügyminisztere, Amrullah Saleh szerint azonban nem Abdullah, hanem Ghani győzelme egyértelmű: „Információink szerint az emberek 60-70 százaléka ránk szavazott”. Az, hogy honnan értesültek, illetve a választási eredményekhez kapcsolódóan milyen bizonyítékokkal rendelkeznek, nem derült ki.

A jelöltek állításait és vélt informáltságát a választási bizottság elnöke, Habiburrahman Nang cáfolta – szerinte egy jelöltnek sincs joga győztesnek mondani magát mielőtt nincsen végleges eredmény. Ez azonban csupán november 7-én lesz, illetve az előzetes eredményeket is csak október 19-én hozzák nyilvánosságra.

Ghani elnöki és Abdullah kormányfői, hatalommegosztáson alapuló hivatalja a mostanihoz hasonló körülmények között állt fel a 2014-es, hónapokig tartó zűrzavarral járó elnökválasztást követően. A bonyolult helyzetet akkor az USA közbenjárása oldotta fel, Abdullah számára egy új posztot hoztak létre, így vált az elnök Ghani mellett kormányfővé.

Jelentős azonban azoknak a tábora is, akik leginkább az USA és egyéb idegen hatalmak beavatkozását ítélik el. A tálibok szerint a kormány teljes egészében az USA bábja, így már a tavalyi országgyűlési választásokkor is teljes bojkottra szólították fel a lakosságot. Szóvivőjük akkori tweetje szerint azért is érdemes elkerülni ezt a „teátrális folyamatot”, hogy a lakosság „megóvja életét”. Álláspontjuk azóta sem változott, ráadásul jelenleg nagyobb területet tartanak ellenőrzésük alatt, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor.

Szombaton a szavazóhelyiségeket érő támadásaikban legalább két ember meghalt, valamint több mint húszan megsebesültek. Éppen ez a fenyegetettség okozta azt, hogy a 35 milliós lakosságú országból végül mindössze 9,6 millió ember regisztrált, illetve végül csak 2,5-3 millióan szavaztak ténylegesen.

Amellett, hogy a jelöltek már most győztesnek kiáltották ki magukat, arról is sok pletyka kering, hogy a biometrikus rendszer ellenére újból csalás történt. „A biometrikus technológia és a személyazonosítás nehezebbé teszik a csalást, de az továbbra sem lehetetlen – különösen a kieső területeken” – számolt be az Al Jazeera kabuli tudósítója, Tony Birtley. Az ország területének ugyanis csupán 56 százalékát ellenőrzik kizárólagosan a kormányerők, 30 százalék vitatott terület, illetve mintegy 14,5 százalék kizárólagos tálib felügyelet alatt áll.

Abdullah Abdullah szerint néhány kormánytisztviselő is belenyúlt a választás folyamatába, azonban konkrétabb részleteket nem árult még el. A közösségi médiára emellé arról is felkerültek felvételek, hogy választási munkások „tömik” az automatákat, vagyis egymás után több szavazatot iktatnak be a gépekbe. Ezt illetően a parlament két tagja is hivatalos eljárás indítását kezdeményezte.

A választás tétje többek között a tálibokkal és az USA-val való tárgyalások folytatása – ezzel zárulhatna le végre a már 18 éve tartó afganisztáni háború, azonban a békefolyamat jelenleg mélyponton van.

(Al Jazeera, The Guardian, Euronews)