Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégsem ma áll le a baleseti ellátás

Ez a cikk több mint 4 éves.

Korábban a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet baleseti sebészei tömeges felmondást helyeztek kilátásba, ha nem történik változás az osztályukon uralkodó állapotokban. Többször számot adtak arról, hogy olyan komoly finanszírozási, eszköz- és emberhiány van, amely már a betegek ellátását veszélyezteti.

A baleseti intézet által többek között Orbán Viktornak és Kásler Miklósnak küldött levelükben megfogalmazták, hogy a várható rendkívüli lemondások a traumatológiai ellátás 30-40%-ának leállását eredményezné. Állításuk szerint a Magyar Traumatológiai Társaság (MTT) által összeállított javaslatok többségét kisebb korrekciókkal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is elfogadta. Viszont a kormányzat nem tette meg a beígért lépéseket.

Azonban a Magyar Traumatológiai Társaság (MTT) elnöksége által szeptember 27-én kiadott közlemény cáfolja, hogy semmiféle előrehaladás ne történt volna az ügyben:

„Az MTT Közgyűlése által megválasztott tárgyaló bizottság több hónapos közös munkával egyeztetett az EMMI-vel, mely során kidolgozásra került a traumatológiai ellátás finanszírozásának módosítása. A módosítások megvalósítására az egészségügyi tárcától határozott ígéretet kaptunk.”

Többek között kiemelték, hogy

„(a) Magyar Traumatológus Társaság kizárólag a betegek érdekeit szem előtt tartó szakmai munkát végez, és határozottan elhatárolódik bármiféle politikai megnyilvánulástól.”

Ma pedig bejelentették a Rendelőintézet és a Traumatológiai Intézet sebészei, hogy október 31-ig haladékot adnak a kormánynak és nem kezdik meg az azonnali hatályú és országos szintű önkéntes túlmunka felmondást. Kiemelték ezen felül, hogy az intézet orvosai az MTT tagjaiként elfogadják annak álláspontját az üggyel kapcsolatban.

„Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára ígéretet tett arra, hogy a kormányzat az önkormányzati választás után dönt a Magyar Traumatológus Társaság (MTT) és az Emmi által közösen elkészített tervezetről, és szeptember 1-jéig visszamenőleg korrigálja a finanszírozást”- írják az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Korábban már több cikkben is foglalkoztunk a Kórházban uralkodó állapotokkal. Itt maradt el több érsebészeti műtét is márciusban és itt történhetett meg, hogy az egyik beteget betolták reggel a műtőbe és végül műtét nélkül tolták ki. A műtőssegédek hiánya miatt lehetetlenné vált lefolytatni a beavatkozásokat, többek között lebénult a gyermektraumatológia és az idegsebészet is. Pedig a traumatológiai intézetben akkor már  szüneteltetni kellett az akut érsebészeti ellátást mivel nem volt elég érsebész, aki biztosítani tudta volna az ügyeletet.

Kunetz Zsombor korábban a kórházban dolgozó orvos a 168 Órának adott korábbi interjújában kiemelte, hogy régen az intézmény

„Tökéletes színvonalon, német precizitással szervezett, korszerű intézmény volt. A baleseti sérültek magyarországi fellegvára volt, mindenki itt kötött ki, akit valahol félrekezeltek, vagy nem tudtak ellátni, de itt megoldották. Mostanra lerohadt, és egy lepusztult közkórház alintézménye lett belőle ”.

Egyébként a Magyar Traumatológus Társaság a júniusi rendkívüli közgyűlésük meghívójában kiemelte, hogy a traumatológiai ellátást az összeomlás fenyegeti és a vidéki ellátás hamarosan kritikussá válik. Megjegyezték, hogy a fővárosban már olyan mértékű a szakorvos hiány, hogy alig tudják biztosítani a személyi minimumfeltételeket. Többek között még hozzátették, hogy mindez a sürgősségi traumatológiai ellátásban dolgozó orvos és szakdolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének és elismerésének hiányával és traumatológiai beavatkozások tarthatatlan alulfinanszírozásával magyarázható.

Fontos látni, hogy ezek a válságjelek egyre gyakrabban egyre súlyosabban mutatkoznak meg szinte lassan az ország minden pontján a kormány mégis halogatja az intézkedéseket és folyamatosan vonja el a forrásokat az egészségügytől. Ezt a tendenciát támasztja alá az is, hogy az elmúlt évtizedekben először az egészségügyre fordított GDP-arányos költések hét százalék alatt maradtak 2017-ben. Mindez súlyosan veszélyezteti az ellátórendszert, ami eddig is csak az orvosok folyamatos túlterheltsége és túlórázása mellett tudott némiképpen működni. Most pedig kaptunk egy újabb ígéretet, hogy a kormányzat majd később tesz valamit.

(Népszava, 24.hu)

Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI